Απομακρύνεται ώρα με την ώρα η συμφωνία

Απέρριψε η ελληνική πλευρά την αντιπρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του left.gr που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί κατέθεσαν αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.

H εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη καθώς ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που θα κάνει το παν για να την βοηθήσει, αλλά η προσπάθεια πρέπει να είναι αμοιβαία», τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες χώρες που ασκούν πίεση για αποκλεισμό της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί με βαθιά επίγνωση των κινδύνων που απορρέουν, ιδίως για την Ελλάδα, από τη μη επίτευξη συμφωνίας.

«Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν, και το λέμε με φιλική στοργή και την εγγύτητα όσων γνωρίζουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού, ότι υπάρχει και μία ισχυρότατη πίεση για να χρησιμοποιηθεί αυτό το παράθυρο που ανοίγεται ώστε να κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με την Ελλάδα και να αποκλεισθεί από την Ευρωζώνη» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι η στάση αυτή υιοθετείται κυρίως από χώρες που εισήλθαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και «θεωρούν αναγκαίο να δοθούν απαντήσεις».

 

Οι απαιτήσεις των θεσμών

 

Στα δημοσιονομικά

-Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

 

Συντάξεις

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

-Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Εν τω μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ διαμηνύσει πως… δεν θέλουμε Grexit, , με συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Challenges.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει πως δεν μπορεί ένα πρόγραμμα, όπως το ελληνικό να στηρίζεται μόνο σε αυξήσεις φόρων, ενώ τονίζει πως το Ταμείο δεν επιδιώκει να «τινάξει στον αέρα» την Ευρωζώνη.

Η επικεφαλής του Ταμείου επισημαίνει ότι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτείται η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά επίσης και «βήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, σχολιάζει ακόμα η κυρία Λαγκάρντ και τονίζει στην ίδια συνέντευξη, που δημοσιεύεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, αλλά δόθηκε μερικές ημέρες νωρίτερα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν πως δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία. Μάλιστα, απαισιόδοξες είναι οι δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει αβέβαιη.

«Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αβέβαιο» εξήγησε και επισήμανε πως προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα