Αποχή κι αναποφάσιστοι θα βγάλουν πρωθυπουργό

 

Σε δύσκολη εξίσωση για τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά έχει αναδειχθεί η στάση που θα τηρήσουν όσοι μέχρι σήμερα καταγράφονται ως αποχή ή αναποφάσιστοι. Η τελική τους απόφαση θα κρίνει και το αποτέλεσμα το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις φέρνει τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ ισόπαλους.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Όσο μεγαλύτερη η αποχή, τόσο καλύτερα για τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται να είναι τα πράγματα. Και αυτό γιατί το κόμμα της Συγγρού έχει καταφέρει υψηλή συσπείρωση και πλέον δεν έχει να περιμένει κάτι άλλο.

Στον αντίποδα, στην Κουμουνδούρου ελπίζουν να κάνουν την έκπληξη, μόνο όμως αν καταφέρουν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να προσέλθουν στις κάλπες. Η συσπείρωση για το κόμμα της πλατείας Κουμουνδούρου δεν ξεπερνά το 60%, οπότε με τα ποσοστά της αποχής και των αναποφάσιστων να είναι ιδιαιτέρως υψηλά, μια απλή αναγωγή είναι υπεραρκετή για να αποδείξει πως αν αυτοί τελικά ψηφίσουν, περισσότερες πιθανότητες έχει να λάβει επιπλέον ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ παρά η Νέα Δημοκρατία.

 

Μασάζ…

Μόνο που στην Κουμουνδούρου δεν έχουν ακόμα και σήμερα βρει τον τρόπο για να πείσουν τους απογοητευμένους να εμπιστευτούν τον Αλέξη Τσίπρα και να του δώσουν εντολή να κυβερνήσει μιας και όπως ο ίδιος έχει πολλάκις δηλώσει, τους τελευταίους επτά μήνες δεν κυβέρνησε αλλά διαπραγματεύθηκε.

Τα τελευταία 24ωρα έχει επιλεγεί η τακτική τού… μασάζ, με τα κομματικά στελέχη να προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους σε προσωπικό επίπεδο για την ανάγκη να ψηφίσουν.

Γνωρίζουν, φυσικά, πως όσο μεγαλύτερη η αποχή (η οποία φαίνεται να ξεπερνά το 5%, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κινηθεί ακόμα ψηλότερα), τόσο μεγαλύτερη και η διαφορά από το πρώτο κόμμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η αποχή μαζί με το λευκό και το άκυρο δεν καταμετρώνται, και τα τελικά ποσοστά των κομμάτων προκύπτουν εν τέλει από εκείνους που ψηφίζουν θετικά και μόνο. Αυτό έχει ως συνέπεια στα επίσημα αποτελέσματα το πρώτο κόμμα να ωφελείται περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Και μπορεί ο Βασίλης Λεβέντης να βλέπει νίκη ΣΥΡΙΖΑ με έως και 5 μονάδες προβάδισμα, την πρόβλεψη αυτή δεν συμμερίζονται στην πλατεία Κουμουνδούρου όπου έχουν χάσει ένα πολύ σημαντικό εφόδιο: τους νέους οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή «στρατολογώντας» ψηφοφόρους, αλλά και επιπλέον καταγράφοντας την τάση που επικρατούσαν στην κοινωνία.

Σήμερα κινούνται μόνο βάσει των μετρήσεων, οι οποίες έχουν αποτύχει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Και όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό αποτέλεσμα, τόσο πιο αβέβαιη είναι κάθε εκτίμηση.

 

Ο παράγοντας «διαρροές»

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας: οι διαρροές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πλήττεται ιδιαιτέρως από τη μετακίνηση ψήφων ακόμα και προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τα στοιχεία δεν δείχνουν να καλύπτει τις απώλειες αυτές. Αντίθετα, στη Συγγρού νιώθουν πιο ασφαλείς έχοντας περιορίσει τις διαρροές προς τα άλλα κόμματα, αλλά κυρίως έχοντας ενισχύσει τα ποσοστά ψηφοφόρων που επιλέγουν το κόμμα τους σε αντίθεση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times». Όπως γράφουν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απολάμβανε ένα άνετο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.

Αλλά υπήρχε ένας αντίπαλος που μπορεί να είχε παραβλέψει. Η απογοήτευση στο εσωτερικό της ομάδας των ψηφοφόρων του.

Πολλοί από τους νεαρούς ψηφοφόρους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πριν από εννιά μήνες, νιώθουν επίσης προδομένοι από τους συμβιβασμούς του κ. Τσίπρα και την αθέτηση των υποσχέσεων. Ο πρωθυπουργός ήρθε στην εξουσία ως ένας εμπρηστικός μαχητής κατά της λιτότητας, αλλά την παραδίδει ως ένας καθυποταγμένος πραγματιστής.

Η απογοήτευση των ψηφοφόρων υπονομεύει την προσπάθειά του να επανεκλεγεί και φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επιστροφής της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Οι «Financial Times» γράφουν ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη σώμα με σώμα, λαμβάνοντας και οι δύο 26%, γεγονός που θα δώσει ρόλο-κλειδί στην αποχή.

«Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ ισόπαλο ή λίγο μπροστά, αλλά αν μετρήσει κανείς τους ανθρώπους που δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, τότε είναι αντίστροφα τα πράγματα και η Νέα Δημοκρατία είναι οριακά μπροστά», δήλωσε δημοσκόπος υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Δημοσκόπηση της Alco καταγράφει ότι ένα στους 5 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου (20%) κατευθύνονται στην κατηγορία των αναποφάσιστων (13%) και στην αποχή (7%). Αυτό είναι και το ποσοστό που θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα