«Από την ίδια… στάνη ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ»

 

Εδώ και πολύ καιρό το Ποτάμι δέχεται μία επίθεση φιλίας να συντονιστεί μαζί με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε ένα κοινό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο. Αυτά τα σενάρια αναπτύχθηκαν πολύ περισσότερο κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος, αλλά τα έχει απορρίψει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Τα συγκεκριμένα σενάρια για οικουμενικά σχήματα τα απορρίπτει, αποκρούει τα κελεύσματα για συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου και γυρίζει την πλάτη σε σύμπραξη εκλογικού μετώπου ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αντίθετα τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης, όσο και οι επιτελείς του παραμένουν πιστοί στη στρατηγική του διμέτωπου αγώνα, την οποία ακολούθησε το Ποτάμι και στις τελευταίες εκλογές.

Η εκτίμηση που επικρατεί στην Σεβαστουπόλεως είναι ότι «οι εκλογές δεν θα αργήσουν, αφού κάθε μέρα που περνά γίνονται ολοφάνερα τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά -πιθανότατα- δεν θα γίνουν άμεσα, όπως αφήνουν να διαφανεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι». Γι’ αυτό και ο επικεφαλής του έχει θέσει το Ποτάμι σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. Έχει, μάλιστα, συστήσει ήδη τριμελή Επιτροπή Ψηφοδελτίων, που την απαρτίζουν ο Παντελής Αβραμίδης, η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου και η Μαρία Αστερίου, αξιολογώντας ένα προς ένα τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις λίστες των προηγούμενων εκλογών.

«Αλίμονο αν κατέβουμε στις εκλογές με τις λίστες του Ιανουαρίου. Το Ποτάμι αλλάζει και δυναμώνει βδομάδα με βδομάδα και αυτό πρέπει να εκφραστεί στις λίστες», είπε ο κ. Θεοδωράκης στη Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος πριν φύγει για τη Λέσβο, όπου πήγε για να αναδείξει το Μεταναστευτικό, υποχρεώνοντας, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ασχοληθούν επιτέλους με το τεράστιο αυτό ζήτημα.

«Δεν θα γίνουμε παλιό κόμμα με επετηρίδες και μόνιμους υποψηφίους. Τα δραστήρια στελέχη που οργώνουν τη χώρα θα μπουν μπροστά, μαζί και νέα πρόσωπα που ήρθαν κοντά στο Ποτάμι τους τελευταίους μήνες, αλλά έχουν ήδη μια στενή ειλικρινή σχέση μαζί μας. Δεν έχουμε ανάγκη τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που μας περιτριγυρίζουν. Η δύναμη της κοινωνίας είναι αλλού και αυτή θα εκφραστεί στα νέα μας ψηφοδέλτια», είναι η άποψη του επικεφαλής του Ποταμιού.

 

Καμία σχέση με το χθες

Ξεχωριστή σημασία, με στόχο τη δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, δίνουν στη Σεβαστουπόλεως στην πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι νέοι του Κινήματος. Με σύνθημά τους «ούτε χθες –ούτε αύριο– ΤΩΡΑ», οι Δημήτρης Κοντοπίδης και Παναγιώτης Πασπαλιάρης, πλαισιωμένοι από τους βουλευτές Γιώργο Αμυρά και Σταυρούλα Αντωνάκου, ετοιμάζουν παρεμβάσεις για θέματα ανεργίας και μαύρης εργασίας. Έχουν ριζοσπαστικές αντιλήψεις και με παρότρυνση και του κ. Θεοδωράκη χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για να σχολιάσουν τα κακώς κείμενα.

«Οι αντίπαλοι είναι δύο: οι παλιοί πολιτευτές και η διαπλοκή που χθες ήταν με τη Ν.Δ. και σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν. «Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για μας είναι ίδιοι», προσθέτουν. «Ο Καμμένος ήταν Ν.Δ.. Ο Κουρουμπλής ήταν ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο άεργος είναι ο Παπαμιμίκος και ο Βούτσης. Τα κόμματα, το Δημόσιο δηλαδή, τους θρέφουν τόσες δεκαετίες. Κληρονόμοι είναι και η Κωνσταντοπούλου και ο Βαρβιτσιώτης. Από την ίδια παλαιοκομματική στάνη ψωνίζουν όλοι».

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, κινείται και ο Σ. Θεοδωράκης: «Θα πορευτούμε με τους προοδευτικούς, τους λογικούς, τους δημιουργικούς. Ας μην έχουν, όμως, ορισμένοι αυταπάτες, δεν θα πορευτούμε παρέα με όλο το παλιό σκυλολόι», λέει στους συνομιλητές του και απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τα παλιά κόμματα. «Αυτή τη στιγμή συμμαχούμε στη Βουλή και με τον Τσίπρα και με τον Μεϊμαράκη και με τη Γεννηματά», τονίζει. «Δεν σημαίνει όμως ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Και με τον διάβολο συμμαχούμε για να σώσουμε τη χώρα, αλλά μετά ο καθένας μόνος του με τις δικές του αξίες».

 

Η κριτική στον Τσίπρα

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανεβάζει τους τόνους της κριτικής του έναντι του πρωθυπουργού -«πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά την εκπαίδευση του Τσίπρα στις ευρωπαϊκές αξίες», λέει χαρακτηριστικά-, ενώ θεωρεί πρόσκαιρη τη διαφαινόμενη δημοσκοπική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν σταθεροποιηθεί η χώρα και κατακάτσει ο κουρνιαχτός, τότε μόνο ο Έλληνας θα σταθεί και θα πει “ουφ τι πέρασα”, “τι ήταν αυτοί που ψήφισα και πού με οδήγησαν”. Τότε θα δούμε και τα ποσοστά των κομμάτων. Τώρα ο κόσμος το μόνο που σκέφτεται είναι να σωθεί, δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει το τεφτέρι και να μοιράσει βαθμολογίες. Μετά τη διάψευση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία θα πει “όχι άλλα ψέματα” και θα σκεφθεί ποιοι του έλεγαν ψέματα τόσο καιρό και ποιοι την αλήθεια».

Εξάλλου το 3ο μνημόνιο που συμφώνησε και φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, είναι χειρότερο από τα προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.. Και όπως λένε στο Ποτάμι «αυτό συμφωνήθηκε και συντάχθηκε εν κρυπτώ και στο άρπα κόλα». Κάτι που σημαίνει ότι για να προλάβει τις ημερομηνίες η κυβέρνηση δεν έκανε καμία απολύτως διαπραγμάτευση, αλλά δέχθηκε ό,τι της πρότειναν οι δανειστές. Μάλιστα οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει στο Ποτάμι αναφέρουν ότι τα κείμενα συντάχθηκαν από το «κουαρτέτο» και όχι από τους Έλληνες διαπραγματευτές.

Στο Ποτάμι έχει ήδη συσταθεί επιτροπή από τους Παναγιώτη Καρκατσούλη, Θανάση Σκόκο και Γεράσιμο Γεωργάτο, η οποία θα εξειδικεύει τις θέσεις του κόμματος, για να διορθωθεί «το μνημόνιο του Τσίπρα», όπως χαρακτηριστικά το έχει αποκαλέσει ο Στ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, πάντως, θα προτιμούσε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ενώ τάσσεται σταθερά υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζει ότι τα κόμματα τα οποία στήριξαν τη συμφωνία τα συνδέει μεν η ευρωπαϊκή προοπτική, τα χωρίζουν όμως πολλά, από την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έως και την οικονομική πολιτική, τις εξαγωγές, τη φορολογία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα