Από χωρίον εις χωρίον οι «γαλάζιοι» υπουργοί

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

 

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας είναι το δίλημμα το οποίο θα θέσει η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα, με στόχο να καταφέρει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας η τωρινή σύνθεση της Βουλής. Μάλιστα, ήδη το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά και στο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι ότι τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν στον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών.

Όμως, για κάθε ενδεχόμενο, στη Συγγρού ετοιμάζονται και όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη η πολιτική σταθερότητα θα κυριαρχήσει ως σύνθημα και στην προεκλογική περίοδο, εάν τελικά δεν εκλεγεί νέος Πρόεδρος. Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας θα αφορά όχι μόνο τα θέματα της οικονομίας, αλλά και τα εθνικά ζητήματα, καθώς στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η τριμερής σύνοδος του Καΐρου λειτούργησε υπέρ του Αντώνη Σαμαρά. Η Ν.Δ. θα ανεβάσει τους τόνους και θα προσπαθήσει να εξηγήσει με δραματικό τρόπο στους πολίτες την περιπέτεια στην οποία κινδυνεύει να εισέλθει η χώρα, εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώξει να εφαρμόσει όσα εξαγγέλλει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας, απέναντι στο σύνολο της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα των δύο μικρότερων κομμάτων (ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ) που, επί του παρόντος, εμφανίζονται να συμπλέουν με την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς τη στάση τους στην προεδρική εκλογή. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος στο Ηράκλειο, ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος. Υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα, η οποία όπως είπε προκύπτει πλέον και ως εθνική ανάγκη για τη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Παράλληλα, άφησε αιχμές για αρχηγούς άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που «προσπαθούν να κάνουν τα κόμματά τους δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσουν την προσωπική τους επιβίωση. Δεν θα βρουν ανταπόκριση. Ο κόσμος που τους ψήφισε άλλωστε, δεν τους ψήφισε για να βάζουν βενζίνη στην εκλογική μηχανή του κ. Τσίπρα. Τους ψήφισε για άλλους λόγους και κυρίως γιατί απεχθανόταν τις ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Ανδ. Παπαμιμίκος.

 

Οι εξορμήσεις

Στο μεταξύ, αναμένεται σιγά-σιγά να ξεκινήσουν και τις εξορμήσεις οι υπουργοί και τα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη. Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία έχει μειώσει τις αποστάσεις, στη Ν.Δ. επιμένουν ότι η καλύτερη επικοινωνία είναι να έρθουν σε απ’ ευθείας επαφή με τους ψηφοφόρους και τη βάση του κόμματος. Γι’ αυτό και ο Ανδ. Παπαμιμίκος, εκτελώντας εντολή του Αντ. Σαμαρά, κατήρτισε ένα πρόγραμμα περιοδειών υπουργών και κεντρικών παραγόντων της Ν.Δ. σε πολλούς νομούς που θα ξεδιπλωθεί έως το τέλος του έτους.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40 ετών από την ίδρυση της Ν.Δ., η ηγεσία του κόμματος θα επιχειρήσει να αφυπνίσει με τις παρουσίες των κεντρικών στελεχών σε πολλούς νομούς, τις ομιλίες που θα κάνουν και τις συνεντεύξεις που θα παραχωρήσουν σε τοπικά ΜΜΕ, την κομματική και κοινωνική βάση. Εξάλλου η παρούσα αποσυσπείρωση της Ν.Δ. είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί διά παν ενδεχόμενο, καθώς, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές τοποθετούνται πιθανότατα την προτελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2015.

Ήδη ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης δραστηριοποιήθηκε πρώτος και θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» με ομιλίες σε Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα και Λάρισα. «Οι εκλογές κερδίζονται στην κοινωνία και στα καφενεία και όχι μέσα από τα social media», όπως είπε.

Η ουσία είναι ότι το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να ανακάμψει και ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η δράση των υπουργών και των στελεχών θα φέρει πολύ σύντομα αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ηγεσία της Ν.Δ. στηρίζεται στα «γαλάζια» μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ στο πρόγραμμα των περιοδειών εντάχθηκαν και πρώην υπουργοί, αλλά και κεντρικά στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Μαρκόπουλος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Ανδ. Παπαμιμίκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Η αγωνία για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένη να δράσει η κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι εμφανής. Η αντεπίθεση του διμήνου, Νοέμβριος και Δεκέμβριος, θα έχει μεν ως αιχμή τους υπουργούς και κεντρικούς βουλευτές, αλλά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αναμένεται να συμπεριλάβει όμως και το σύνολο των στελεχών της Ν.Δ. και θα λάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να προβάλει το κοινωνικό πρόσωπό της εμμένοντας στην ανάδειξη μέτρων και ρυθμίσεων που αλλάζουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών, μετά από 5 έτη βαθιάς ύφεσης και πορείας σε μνημονιακό περιβάλλον.

 

 

Πού θα μιλήσουν

 

Με βάση τον προγραμματισμό, οι υπουργοί και τα στελέχη που θα αναλάβουν δράση είναι οι εξής:

Ο Νίκος Δένδιας (φωτ.) στην Αιτωλοακαρνανία, ο Γιάννης Βρούτσης στην Αργολίδα, η Όλγα Κεφαλογιάννη στην Αρκαδία, ο Κωστής Χατζηδάκης σε Βοιωτία, Μεσσηνία, Φωκίδα, ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης σε Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στην Κοζάνη, ο Μάκης Βορίδης σε Δωδεκάνησα, Κιλκίς και Πρέβεζα, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος σε Έβρο, Λέσβο, Πιερία, Τρίκαλα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (φωτ.) σε Ζάκυνθο και Χίο, ο προσφάτως αποπεμφθείς Γιώργος Στύλιος στην Ηλεία, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στη Θεσπρωτία, η Ντόρα Μπακογιάννη στα Ιωάννινα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε Καβάλα και Μαγνησία, ο Άδωνις Γεωργιάδης σε Καρδίτσα και Φλώρινα, ο Κώστας Μαρκόπουλος στην Κέρκυρα, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στην Κεφαλονιά, ο Θανάσης Μπούρας στην Κόρινθο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε Λάρισα, Φθιώτιδα και Θεσσαλονίκη, ο Αργύρης Ντινόπουλος σε Ξάνθη και Πέλλα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη Σάμο, ο Κώστας Τασούλας στις Σέρρες και ο Χρήστος Σταϊκούρας στα Χανιά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα