Το «ευαγγέλιο» των δανειστών

Από την πρώτη ημέρα που εγκαταστάθηκε η τρόικα στην Αθήνα, οι αξιολογήσεις της ισοδυναμούν με θρίλερ. Μάλιστα, όπως εύστοχα είχε πει πριν από ένα χρόνο και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα η τρόικα, οι πολίτες φοβούνται ακόμη και να βγουν βόλτα στα μαγαζιά, λες και προαισθάνονται ότι κάτι κακό έρχεται». Και δυστυχώς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Κάθε φορά που υπάρχουν διαφωνίες με την τρόικα, λαμβάνονται μέτρα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις… φιλολαϊκά. Τώρα που υποτίθεται ότι βρισκόμαστε ενώπιων της τελευταίας αξιολόγησης, τα φίδια έχουν ζώσει την κυβέρνηση, καθώς η πίεση των δανειστών και των εκπροσώπων τους έχει αυξηθεί και οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας δεν θα είναι εφικτή έως την ημερομηνία-ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου, που συνεδριάζει το Eurogroup. Και το σημαντικότερο ερώτημα που τίθεται είναι για το εάν μέχρι τότε προλαβαίνει η χώρα μας να έχει εκπληρώσει στο σύνολό τους τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από τη συμφωνία με τους πιστωτές. Η κυβέρνηση οφείλει σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, και σε κάθε περίπτωση έως την 8η Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, να έχει έτοιμο τον φάκελο με τίτλο «προαπαιτούμενα» για να κλείσει και η τρόικα τον δικό της που θα περιέχει την αξιολόγηση που θα ανοίγει τον δρόμο για την «επόμενη ημέρα» του Μνημονίου.

Εξάλλου, το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι σαφές: «Η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015 περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Σε αυτή την περίοδο θα δοκιμαστεί εκ νέου η συνοχή της κυβέρνησης και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν και μέτρα που δεν είναι δημοφιλή και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί θα πρέπει να υπερβούν εαυτούς και να συμβάλουν τα μέγιστα για να φανεί η χώρα συνεπής στους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές.

Το κλίμα

Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι ο μείζων στόχος της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο δεν ακυρώνεται, παρά το γεγονός ότι έχουν προκύψει μια σειρά παράμετροι για τις οποίες η Αθήνα δεν ήταν προετοιμασμένη, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ. Ανεξάρτητα από τους όρους που θα υπάρξουν στο νέο κείμενο της συμφωνίας των δυο πλευρών και τον ρόλο του ΔΝΤ, η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης θα οικοδομηθεί πάνω στον καμβά: «Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των Μνημονίων» και «θα παραμείνουμε σ’ ένα δρόμο που λέγεται σταθερότητα, σοβαρότητα, μεταρρυθμίσεις».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά την παρέμβαση του επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, που ανέφερε ότι «αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Η κυβέρνηση είναι πολύ λογικό να «παίξει τα ρέστα της» στον επικοινωνιακό τομέα, με προφανή στόχο να περάσει στην κοινή γνώμη η γραμμή ότι η Ελλάδα φεύγει από το καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας, αλλά έχει την υποστήριξη υφισταμένων τακτικών μηχανισμών της Ε.Ε., όχι εκτάκτων μηχανισμών. Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι έως τις 18 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., να επικυρωθεί η νέα συμφωνία και να υπάρξει και μια περιγραφή έως το τέλος του έτους για το χρέος.

Το τελεσίγραφο

Βέβαια στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει μόνο η μία πλευρά, η ελληνική, αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι ήδη έχουν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για το τι θέλουν να έχει ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Έτσι ζητούν:

* Την κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015.

* Επιθυμούν αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διαφωνώντας με τις 100 δόσεις, τις οποίες τις χαρακτηρίζουν ως υπερβολικά γενναιόδωρες.

* Ζητούν δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά, δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών. Επίσης ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.

* Απαιτούν την αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, και ζητούν περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

* Στο ασφαλιστικό ζητούν να γίνουν αλλαγές στα όρια ηλικίας, στα ποσοστά αναπλήρωσης, στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, και να εφαρμοστούν τα διαρθρωτικά ορόσημα, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.

* Τα περισσότερα προϊόντα να συμπεριληφθούν στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ και να καταργηθούν οι εξαιρέσεις για τα νησιά.

* Να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

* Να επιτραπούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

* Να γίνουν αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

* Να προχωρήσει άμεσα το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.

* Να περιοριστούν τα επιδόματα στο Δημόσιο, όπως οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου.

* Να γίνει αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.

* Να αναδιαρθρωθούν οι ΔΕΚΟ.

* Με τους δημοσιονομικούς κανόνες θα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς.

* Εκτός στόχων έχουν τεθεί και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι στόχοι των απολύσεων και οι αιτήσεις για συντάξεις.

* Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, όπου το 2014 βρέθηκαν εκτός στόχου. Η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

* Στον τομέα των στατιστικών, η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

* Ζητούν υιοθέτηση έως τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.

* Και τέλος, άμεση κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα