Βαριές κατηγορίες για πιθανολογούμενες παραβάσεις

Αποκαλύψεις Βγενόπουλου

Πρωτοφανείς για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά είναι οι καταγγελίες που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, την οποία κατηγορεί ότι εμπλέκεται από επιχειρηματία και συγγενικά της πρόσωπα σε απόπειρα δωροληψίας και εκβίασης.

Ρεπορτάζ: Ισμήνη Μελαχροινού

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ομίλου MIG αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της Βασιλικής Θάνου, αλλά και μιας γυναίκας επιχειρηματία φίλης της προέδρου του Αρείου Πάγου, καθώς και κατά άλλων συγγενικών προσώπων της τελευταίας που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση, επικαλούμενος τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου-δικαστικού λειτουργού, εμπορίας επιρροής και απόπειρας εκβίασης.
Μάλιστα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν ιδιαίτερα παραστατικός περιγράφοντας το περιστατικό, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι του ζητήθηκε να δωροδοκήσει με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τοποθετήσει δηλαδή χαρτονομίσματα μέσα σε ένα βιβλίο και να το παραδώσει. Για την ακρίβεια –όπως κατήγγειλε ο επιχειρηματίας– του ζητήθηκε όχι βιβλίο, αλλά «ολόκληρη βιβλιοθήκη!».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα, ο Ανδ. Βγενόπουλος δεν παρέθεσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη μήνυση που κατέθεσε καθώς, όπως εξήγησε, αυτή αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι σχετίζονται με την έκδοση στην Κύπρο των δύο στελεχών της MIG, κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου, αλλά και την πειθαρχική έρευνα από την κα Θάνου κατά της κας Τσατάνη.
«Σέβομαι το τεκμήριο αθωότητας των πάντων. Θα αναμένουμε το αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε.
Σε κάθε περίπτωση, ο «Mr. MIG» δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κάνει το καθήκον της, αν και δεν παρέλειψε να βάλει τον… αστερίσκο-προειδοποίηση ότι «αν επιχειρηθεί επικοινωνιακή διαχείριση, θα με δείτε σύντομα μπροστά σας».

Άμεση η απάντηση Θάνου
Όπως ήταν αναμενόμενο, άμεση ήταν η αντίδραση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου στη μήνυση Βγενόπουλου. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για «αθλιότητες, κατασκευασμένα, αισχρά ψεύδη», και τονίζει με έμφαση: «Μόλις πάρω τη μήνυση στα χέρια μου και ενημερωθώ θα καθορίσω τις περαιτέρω ενέργειές μου».

Οι λεπτομέρειες της συνέντευξης

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του Ανδρέα Βγενόπουλου αφιερώθηκε στην υπεράσπιση των συνεργατών του στη MIG, Μπουλούτα και Φόρου. Υποστήριξε ότι είναι αθώοι και παρέθεσε σειρά νομικών επιχειρημάτων επισημαίνοντας ότι κακώς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αλλά και ο Άρειος Πάγος αποφάσισαν την έκδοσή του στην Κύπρο. Πλην όμως, δεν έκανε λόγο για τη μη εμφάνισή τους σε δικαστήριο της Κύπρου, όπου όφειλαν να παρεβρίσκονται στις 11 Μαΐου, δηλαδή την ημέρα και την ώρα που ο κ. Βγενόπουλος έδινε τη συνέντευξη Τύπου. Οι κ.κ. Μπουλούτας και Φόρος δεν εμφανίστηκαν στο κυπριακό δικαστήριο και ήδη αναζητούνται από τις ελληνικές αρχές.
Επίσης ένα άλλο σημείο που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής ήταν η φράση του Ανδρέα Βγενόπουλου, όταν αναφερόταν στη διά μέσω βιβλίων απόπειρα εκβίασής του, περί «πιθανολογούμενης διάπραξης ποινικών αδικημάτων». Όταν κάποιος προσπαθεί να σ’ εκβιάσει ώστε να σε υποχρεώσει να του καταβάλεις χρήματα, δεν πιθανολογούνται απλώς παράνομες πράξεις, αλλά διαπιστωθείσες παραβάσεις του ποινικού κώδικα. Γιατί λοιπόν ήταν τόσο επιφυλακτικός ο πρόεδρος της MIG;
Από την πλευρά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η δήλωσή της μπορεί να χαρακτηρισθεί ως νομικά ορθή, πλην όμως σημαντικά υποτονική. Όταν κάποιος σε εμπλέκει σε υπόθεση εκβίασης και δωροληψίας μέσω συνέντευξης Τύπου, έχεις κάθε δικαίωμα να ζητήσεις την άμεση σύλληψή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κάτι που δεν έγινε. Θυμίζουμε την περίπτωση δημοσιογράφου, που ανάρτησε κάποιο σχόλιο δυσφημιστικό για τη Δικαιοσύνη, και μέσα σε δύο ώρες με εντολή της κας Ράικου –τότε προϊσταμένη Εισαγγελίας Αθηνών– βρέθηκε με χειροπέδες.
Προφανέστατα, ουδείς άλλος πλην της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι αρμόδιος να κρίνει το βάσιμο ή μη των καταγγελιών Βγενόπουλου. Αυτό που, ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι τα όσα καταλογίζει ο επιχειρηματίας στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου είναι τόσο βαριά που δεν επιτρέπεται να αιωρούνται δίχως να λάμψει η αλήθεια σε όλες της τις διαστάσεις.
Το επιτάσσει η κοινή λογική αλλά και η ανάγκη να προστατευτεί –και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος– η ακεραιότητα του θεσμού του Προέδρου του Αρείου Πάγου και εκείνων που είτε τον εκπροσωπούν είτε τον καταγγέλλουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα