«Βιώσιμο χρέος μόνο με αλλαγές σε διάρκεια και επιτόκιο»

Στο επίκεντρο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρέος, και για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραχώρησε συνέντευξη στο «Europe1», και τόνισε πως «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα», ενώ τόνισε ακόμα πως η διαπραγμάτευση για το μνημόνιο θα διαρκέσει 1 μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να το καταστήσει βιώσιμο, μέσω της αλλαγής στον χρόνο αποπληρωμής, στα επιτόκια, αλλά και της εφαρμογής και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει δυνατή λύση χωρίς απομείωσή του.

Σε ό,τι αφορά τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ανέφερε ότι μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν να επαναλειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες από Δευτέρα.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενη στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση.

Όπως είπε, για να επιτευχθεί αυτό “μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μέσα: σημαντική επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής, επιμήκυνση της περιόδου χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας δεν γίνεται καμία επιστροφή χρημάτων και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων”. Με άλλα λόγια, η κα Λαγκάρντ είπε ότι “η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με άλλες μεθόδους, πέρα από ένα απευθείας ‘κούρεμα’ του ποσού”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα