Βόζεμπεργκ: «Αύξηση της χρηματοδότησης για μεταναστευτικό»


, καθώς και τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, λαμβανομένων υπόψη της κρίσης στη Συρία και του ανοίγματος των συνόρων στη γείτονα Τουρκία,  η Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Συγκεκριμένα, ζητάει αύξηση της χρηματοδότησης για τα κράτη μέλη του Nότου, που αποτελούν και τα σύνορα της Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις έντονες μεταναστευτικές πιέσεις.

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης θα συμβάλλει στην αποτροπή της απώλειας της ζωής μεταναστών, και η ενίσχυση των πολιτικών μετανάστευσης θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εξωτερικών και αναπτυξιακών πολιτικών της Ένωσης, με την εφαρμογή της αρχής «περισσότερα κίνητρα για περισσότερα αποτελέσματα», αναφέρει η  Ελληνίδα Ευρωβουλευτής. Με βάση τη συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης και της κινητικότητας, η κα Βόζεμπεργκ έθεσε τα εξής ερωτήματα προς την Κομισιόν:

1/ Σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο για αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών;

2/ Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία κατάφερε να αυξήσει κατά 20% τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2014 – 2020, σε σχέση με την περίοδο 2007 – 2013, προκειμένου να ενισχύσει τις δομές ελέγχου της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Με βάση ποια κριτήρια εγκρίθηκε η αύξηση της χρηματοδότησης και πώς κρίνονται μέχρι τώρα τα αποτελέσματα και η αξιολόγηση των εν λόγω κονδυλίων;

Παράλληλα, η κα. Βόζεμπεργκ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ), που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, από το Σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέπτυξε τους εν λόγω προβληματισμούς, προκειμένου ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Manfred Weber, να τους θέσει ενώπιον του νέου Προέδρου της Επιτροπής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα