«Γαλάζιο» ξεκαθάρισμα λογαριασμών

«Πέμπτη κοντή γιορτή», λένε με νόημα οι φυλές της ΝΔ υπονοώντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου κεκλεισμένων των θυρών από τα αδιάκριτα μάτια των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τα εσώψυχα τους.
Ήδη, όμως το κλίμα είναι τεταμένο και η λεγόμενη «ελεύθερη συζήτηση» για τα αίτια της ήττας στις εκλογές δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά εάν τελικά βρεθεί ο βουλευτής από το αντίπαλο δέος που θα θέσει θέμα ηγεσίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο, πως η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ξεκαθάρισε καις το δείπνο Γιαννάκου πως δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του κόμματος θα ανοίξει το χορό θέτοντας θέμα Σαμαρά. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος το σκέφτεται για να είναι υποψήφιος θα προτάξει την ανάγκη συνεδρίου ώστε μέσα από αυτό να αποσαφηνισθεί η πολιτική ταυτότητα της ΝΔ και η ηγεσία της. Επί της ουσίας οι Μητσοτακικοί θέλουν να ξεμπερδέψουν με τον Σαμαρά, ενώ οι Καραμανλικοί εκτιμούν ότι λόγω συνεδρίου θα τον έχουν υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, αποψιλώνοντας τον από τους στενούς του συνεργάτες.

Η αντίδραση
Την ίδια ώρα και η πλευρά του Σαμαρά δεν μένει με δεμένα τα χέρια. Και δεν μιλάμε για το γεύμα Μηταράκη με σαμαρικούς, που έχει σαν στόχο να καταγράψει δυνάμεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τον συμβουλεύουν στην εναρκτήρια ομιλία στην Κ.Ο. να ανακοινώσει τη διενέργεια συνεδρίου. Κάποιοι μάλιστα του προτείνουν να προκηρύξει συνέδριο «αρχών και θέσεων» για να μπουν όλα τα θέματα σε αυτό.
Ωστόσο, ένας σεβαστός αριθμός κομματικών, κυρίως, στελεχών, του ζητούν με επιμονή να απομακρύνει άμεσα τον στενό κύκλο των συνεργατών που είχε τα τελευταία πέντε χρόνια (από όταν εξελέγη πρόεδρος του κόμματος) και τον ακολούθησαν στο Μαξίμου, στους οποίους χρεώνουν «τραγικά λάθη» στην στρατηγική, στην τακτική και στην επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, εισηγούνται να αναλάβει υπεύθυνος για το συνέδριο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λόγω της ειδικής επιρροής που έχει στον κομματικό μηχανισμό.
Λόγω του ΕΛΚ
Ενδεικτικό του κλίματος που υφίσταται εντός των συνόρων της «γαλάζιας» παράταξης είναι και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την οποία συνυπέγραψε και ο Σαμαράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ΕΛΚ καλούσε τον Τσίπρα να ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά.
Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Αντώναρος, Γιάννης Μιχελάκης επέκριναν δριμύτατα μέσω twitter την κίνηση αυτή (και τον κ. Σαμαρά), με τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Άδωνι Γεωργιάδη να υπερασπίζουν δημοσίως την ανακοίνωση του ΕΛΚ – ο πρώτος μάλιστα κατηγόρησε όσους την χρησιμοποιούν για να «γραντζουνίσουν» τον Αν. Σαμαρά.
Διακριτικές αποστάσεις και από τις δύο πλευρές κράτησε η Όλγα Κεφαλογιάννη, την οποία στελέχη του κόμματος θεωρούν «καλή λύση» για την ηγεσία του κόμματος – εάν και όταν ανοίξει τέτοιο θέμα.
Πάντως οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές έχουν θορυβήσει το «γαλάζιο» στελεχιακό δυναμικό, καθώς στα εντυπωσιακά ποσοστά στήριξης της διαπραγμάτευσης που ασκεί η κυβέρνηση Τσίπρα ανήκει και το 60% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Αυτή η εικόνα χρεώνεται «εξ ολοκλήρου» στη Συγγρού για την μετεκλογική τακτική της – από την διαρροή περί «αριστερής παρένθεσης», μέχρι την επιμονή του κ. Σαμαρά στις δημόσιες παρεμβάσεις του (όπως στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης) στην υπεράσπιση «αντιλαϊκών μέτρων», όπως ο κατώτατος μισθός, το αφορολόγητο ή ο ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα