Γερμανία: Στο τραπέζι και η αποτυχία στις συζητήσεις

Το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και την τελευταία στιγμή, άφησε ανοιχτό ο Πρωθυπουργός της Έσσης και στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φόλκερ Μπουφιέ.
“Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα”, δήλωσε ο κ. Μπουφιέ προσερχόμενος σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, τονιζοντας ωστόσο ότι όλοι “το παλεύουν” και ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. “Αν θα επιτευχθεί, δεν είναι βέβαιο”, πρόσθεσε και εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να εξασφαλίσει κάποια κέρδη προκειμένου να πείσει τα μέλη του. “Και τα δικά μας μέλη όμως περιμένουν να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας”, σημείωσε.
Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), κατά την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων διαπιστώνονται “σημαντικά περισσότερες” διαφορές από ό,τι ήταν ως τώρα γνωστό. Εκτός από τα θέματα αγοράς εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης που είχαν αναφερθεί ήδη από χθες ως εκκρεμότητες, ο Μάρτιν Σουλτς μίλησε σήμερα για απόσταση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ το dpa κάνει λόγο και για διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για την άμυνα και την ανάπτυξη, αλλά και την δημοσιονομική πολιτική.
Η Πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ έκανε λόγο για ανάγκη υποχωρήσεων από την άλλη πλευρά στα θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, τονίζοντας ότι οι πολίτες περίμεναν ήδη αρκετά “και για αυτό θέλουμε σήμερα να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”.

Πάντως, η Αγγελα Μέρκελ φέρεται έτοιμη για «επώδυνους συμβιβασμούς» για να αποσπάσει μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες, σήμερα, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πολιτικό αδιέξοδο.
«Διαφωνίες παραμένουν σε ουσιαστικά θέματα και κάθε ένας από μας θα πρέπει να αποδεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς», δήλωσε η συντηρητική καγκελάριος. Είμαι έτοιμη γι΄αυτό, εάν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι τελικά τα πλεονεκτήματα θα βρίσκονται επάνω από τα μειονεκτήματα», είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για «το ύψιστο συμφέρον της χώρας».
Επειτα από μαραθώνιες συνομιλίες οι ηγέτες των χριστιανικών ενώσεων και των σοσιαλδημοκρατών έχουν θέσει τη σημερινή ημέρα ως τελικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή της Χριστιανοδημορκατικής Ενωσης (CDU), της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
«Πιστεύω ότι σήμερα είναι η ημέρα που θα αποφασισθεί» εάν τα δύο στρατόπεδα μπορούν να συμφωνήσουν, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς.
Σύμφωνα με την Τζούλια Κλέκνερ, σύμβουλο της καγκελαρίου, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύκτα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα