Γ. Τάσιος: «Καλή η φετινή χρονιά σε επίπεδο αφίξεων όχι όμως εσόδων»

Τις «πρωτιές» του τουρισμού παρουσιάζει μέσα από την συνέντευξή του στην «Κοινωνική Επιθεώρηση» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο ο τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας της ιδιωτικής οικονομίας σε απασχόληση, επενδύσεις, καθώς και σε επαγγελματική σχέση με άλλα επαγγέλματα αλλά πρώτος και στην οικονομική δραστηριότητα κατέχοντας το 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις προβλέπεται, πάρα πολύ καλή ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, επισημαίνει πως θα υπάρξει ένα «Success Story αλλά σε επίπεδο αφίξεων, όχι εσόδων». Ο λόγος που φαίνεται οι Τουρίστες να ψηφίζουν Ελλάδα είναι όπως μας επισημαίνει ο Γρηγόρης Τάσιος «η ασφάλεια που παρέχει ο προορισμός σε σύγκριση με τις χώρες της Μεσογείου όπως Τουρκία, Βόρεια Αφρική».

Ποια είναι η εικόνα που αποκομίζεται μέχρι στιγμής; Οδεύουμε σε ένα καλοκαιρινό Success Story στον τουρισμό;
Για τη Χαλκιδική η σεζόν είναι στα επίπεδα του 2016 και ίσως στο τέλος (17/10) να έχουμε μια αύξηση 5 με 7%. Success Story θα λέγαμε σε επίπεδο αφίξεων, όπως φαίνεται όμως όχι εσόδων. Κυρίως λόγω της παραξενοδοχίας και των χαμηλών τιμών των ξενοδοχείων, ιδιαίτερα τη χαμηλή περίοδο.

Γιατί οι τουρίστες ψηφίζουν και στηρίζουν Ελλάδα;
Ο κυρίαρχος λόγος είναι η ασφάλεια που παρέχει ο προορισμός σε σύγκριση με τις χώρες της Μεσογείου όπως Τουρκία, Βόρεια Αφρική κ.ά. Επίσης οι πολύ καλές τιμές των καταλυμάτων, οι οποίες συγκρατήθηκαν παρ`όλες τις αυξήσεις φόρων και ΦΠΑ.

Τι ρόλο μπορεί να παίξει στον τουρισμό η γενική αποσταθεροποίηση που υπάρχει στην περιοχή μας;
Το «τουριστικό νόμισμα» έχει δύο όψεις: η πρώτη όψη δείχνει την Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία ως ασφαλείς χώρες σε σχέση με τις ανταγωνίστριες Τουρκία κ.λ.π., ενώ η δεύτερη όψη δείχνει πόσο ευάλωτος είναι ο τουρισμός όταν υπάρχει αποσταθεροποίηση σε μια περιοχή, η οποία επηρεάζει άμεσα ολόκληρες οικονομίες χωρών που στηρίζουν την ανάπτυξη τους σε έναν τέτοιο πυλώνα.

Μπορεί ο τουρισμός να παίξει πρωτεύοντα ρόλο ανάπτυξης της χώρας;
Φυσικά, οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους:
ο τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας της ιδιωτικής οικονομίας σε απασχόληση
πρώτος τομέας σε επενδύσεις
πρώτος τομέας σε επαγγελματική σχέση με άλλα επαγγέλματα
πρώτος τομέας οικονομικής δραστηριότητας με 25% του ΑΕΠ της χώρας

Ποιες είναι οι αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στον τουρισμό; Που ολιγωρούμε και σε τι διαφέρουμε από τους Ευρωπαίους;
Αν και έχουμε κάνει την πιο σημαντική κίνηση, να είμαστε μέσω του ΣΕΤΕ Κοινωνικός Εταίρος, χρειάζονται αρκετές παρεμβάσεις:
α) υποδομές οδικές, θαλάσσιες, περιβαλλοντικές
β) μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική κυβέρνηση στην αυτοδιοίκηση
γ) μείωση της συναρμοδιότητας των Υπουργείων στα θέματα τουρισμού
δ) ενίσχυση της κατάρτισης-εκπαίδευσης
ε) προγράμματα τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων
στ) αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης

Ολιγωρούμε στην οργάνωση και στην κάθε είδους συνέργεια (μεγάλη εσωστρέφεια), διαφέρουμε στον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων που αφορούν τη χώρα και το μέλλον της. Από την άλλη είμαστε φιλόξενοι, πολύ καλοί στην παροχή υπηρεσίας ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, πολυμήχανοι στα δύσκολα και νοικοκύρηδες με όλη την έννοια της λέξης!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα