Δίχασε η νέα τροπολογία για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το βράδυ της Τετάρτης, η νέα τροπολογία σύμφωνα με την οποία καταργείται η οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια των τομέων του κλάδου κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Ο κλάδος ανεργίας και δώρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ εντάσσεται στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ταμείου.

Η τροπολογία που χαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστική  στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και πέρασε βράδυ, ουσιαστικά καταργεί την αυτοτέλεια του ΕΤΑΠ ΜΜΕ εντός του ΕΦΚΑ. Για πολλούς αυτό σημαίνει ότι πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα θεματικά του ταμείου που αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Πάντως, η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο και τα όσα υποστήριξε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9», «η διάταξη είναι σαφής και αφορά μόνο τους επιμέρους τομείς που υπάρχουν μέσα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».

Παράλληλα, επανέλαβε πως «δεν καταργείται το ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» και ότι με την τροπολογία «καταργήσαμε την οικονομική λογιστική αυτοτέλεια των επιμέρους τομέων, που λειτουργούν εντός των ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».

Στην πράξη, οι κυβερνώντες αναφέρουν ότι αυτό έπρεπε να γίνει, ως μία εσωτερική ρύθμιση της λειτουργίας του ταμείου ώστε να παύσει να δανείζει η μία διεύθυνση την άλλη. Για παράδειγμα, ο λογαριασμός δώρου της τέταρτης διεύθυνσης έχει δανείσει τον αντίστοιχο φορέα σύνταξης πάνω από 20 εκ. ευρώ, ποσό που αν μη τι άλλο δεν είναι εύκολο να επιστραφεί.

Πάντως, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για μία ακόμα φορά κι ενώ αναμένονται εξελίξεις σχετικά και με το αγγελιόσημο, το οποίο θα καταργούνταν την 1η Αυγούστου.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα