Αρνιά έξω, λιοντάρια μέσα

Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται για την κυβέρνηση και τη χώρα η υπόθεση του Γεωργίου και η ανάσυρση της δικογραφίας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Κι αυτό διότι το μπρα ντε φερ, που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 ημέρες με τις Βρυξέλλες, μάλλον αποβαίνει εναντίον της χώρας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η απόφαση της Κομισιόν να εντάξει την υπόθεση Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου δεν είναι καθόλου ευχάριστο γεγονός για τη χώρα, καθώς εμείς είμαστε που έχουμε ανάγκη να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους. Και με βάση την πίεση των Βρυξελλών το κυβερνητικό επιτελείο (Τσακαλώτος-Σταθάκης-Χουλιαράκης) στις επαφές με τον Μοσκοβισί υποχρεώθηκε σε υποχώρηση, όταν διαπίστωσε ότι η εξαιρετικά σκληρή στάση των κοινοτικών αξιωματούχων οδηγεί σε μπλοκάρισμα των διαδικασιών της αξιολόγησης και πολύ περισσότερο επηρεάζει την ευαίσθητη διαδικασία της συσχέτισης πρωτογενών πλεονασμάτων-ελλειμμάτων και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Η κυβερνητική αποστολή, επιχείρησε να εξηγήσει ότι το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ δεν προέκυψε με δική της πρωτοβουλία.

Με άλλα λόγια και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Βρυξέλλες, συμφώνησαν στη σιωπηρή εκτόνωση ενός προβλήματος που φαίνεται να αναδεικνύεται ικανό να δημιουργήσει μείζονα προβλήματα με τις διαδικασίες αξιολόγησης και συζήτησης για το χρέος. Έτσι εκτιμούν στην κυβέρνηση πως η υπόθεση Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ θα ξεπεραστεί όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή. Χαρακτηριστικά η κυβερνητική αποστολή στην… απολογία της υποστήριξε πως «η υπόθεση του Γεωργίου δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά είναι εσωτερική διένεξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η επίπληξη
Βέβαια στο Μαξίμου έκαναν γαργάρα για μία ακόμη φορά την ξεκάθαρη επίπληξη της Κομισιόν, η οποία τόνισε πως «αναγκάστηκε να ενεργήσει με τέτοιο άκομψο τρόπο, προκειμένου να γίνει σαφές πως στα σοβαρά θέματα δεν μπορούν να γίνονται παιχνίδια». Επισημάνθηκε δε ότι η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τον ασκό του Αιόλου των greek statistics ανατρέποντας εκ νέου «ότι έχει οικοδομηθεί μέχρι σήμερα στην προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές».

Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι η παρέμβαση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος δήλωσε ότι «η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι υπεράνω κάθε αμφιβολίας». Να σημειωθεί ότι ο κ. Σχοινάς ήταν ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την περίοδο 2007-2009 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Τότε όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Πολιτισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή, ο Σχοινάς τον αντικατέστησε στην ευρωβουλή.

Διγλωσσία
Φυσικά για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση χρησιμοποίησε δύο γλώσσες για το ίδιο θέμα. Στην Ευρώπη ως υπάκουος μαθητής άκουσε υπομονετικά τις επιπλήξεις των δασκάλων, ενώ στο εσωτερικό φόρεσε τη στολή λιονταριού και βρυχάται. Έτσι τις προηγούμενες ημέρες ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν δηλώσεις για να αποδείξουν ότι η Αθήνα δεν ανέχεται παρεμβάσεις… Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την επίπληξη της Κομισιόν θέλει να κρατήσει με κάθε τρόπο ζωντανό το θέμα, προκειμένου να δημιουργήσει ρήξη στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς οι μεν «καραμανλικοί» στηρίζουν πολλά στην ανάσυρση της υπόθεσης Γεωργίου από τη Δικαιοσύνη, ενώ η επίσημη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος είναι… αφωνία.

Παράλληλα στο Μαξίμου με τους λιονταρίσιους βρυχηθμούς στο εσωτερικό θέλουν να στείλουν μήνυμα στο εσωκομματικό ακροατήριο, όσο και προς τους δικαστές, ότι τους στηρίζουν. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη υπερθεμάτισαν την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία τονίζεται πως «οι παρεμβάσεις των κοινοτικών αξιωματούχων δεν θα επηρεάσουν τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι με αμεροληψία και νηφαλιότητα θα αποφασίσουν έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός τη συνείδησή τους».

Και η αποκάλυψη
Η ανάσυρση της δικογραφίας Γεωργίου ήταν μία πολύ ευχάριστη είδηση για την κυβέρνηση, η οποία σκόπευε πάνω εκεί να στήσει ένα νέο αφήγημα για την υπερήφανη διαπραγμάτευση. Ότι δηλαδή «ευθύνονται οι προηγούμενοι κι εμείς προσπαθούμε να σώσουμε την κατάσταση». Μάλιστα κάποιοι μυαλοπώληδες εντός της κυβέρνησης πίστευαν ότι εάν η δικαιοσύνη καταδικάσει τον Γεωργίου θα μπορεί η χώρα να αμφισβητήσει ακόμη και το πρώτο μνημόνιο, όπως και το δυσβάσταχτο χρέος.

Όμως αγνοούσαν κάτι πολύ σημαντικό και το οποίο το αποκάλυψε στα ΜΜΕ ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Ο πρώην βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στο τρίτο μνημόνιο υπάρχει ρητή διάταξη στην παράγραφο 5.4 με τίτλο «Στατιστικές», στη σελίδα 1.033 (ν. 4336/2015), που έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2012, μέσω της εφαρμογής όλων των προβλεπόμενων δράσεων, περιλαμβανομένης της τήρησης των διεθνών στατιστικών προτύπων της εγγύησης, της προάσπισης και της δημόσιας προβολής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της υποστήριξης της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά την εμπιστοσύνη έναντι των ελληνικών στατιστικών και της προάσπισής της έναντι οποιασδήποτε προσπάθειας υπονόμευσης της αξιοπιστίας της, καθώς και μέσω της ετήσιας υποβολής αναφοράς στην Ελληνική Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Να σημειωθεί ότι το 3ο μνημόνιο ψήφισαν 222 βουλευτές και μεταξύ άλλων και ο Κώστας Καραμανλής και οι βουλευτές του λεγόμενου «καραμανλικού» μπλοκ. Και βέβαια η χαριστική βολή στα σχέδια του Μαξίμου ήρθε από τον ευρωβουλευτή του και γνωστό συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις όχι μόνο καταρρίπτει το αφήγημα, αλλά και την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από το 2010 έως και σήμερα: «Στα μνημόνια δεν μπήκαμε επειδή ο κ. Γεωργίου ή κάποιοι που μπορεί να βρίσκονταν πάνω ή πίσω έστησαν κάποια συνωμοσία. Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα