Δεκάδες οι υποθέσεις διαφθοράς όπου εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι

Δικογραφίες που έχουν ως βάση το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατακλύζουν πλέον τα γραφεία των αρμόδιων ανακριτών διαφθοράς, οι οποίοι ορίζονται με βάση το σχετικό νόμο του 2011 για την καταπολέμηση του φαινομένου.  Ένας νόμος, ο 4022/2011, που αφορά στην εξιχνίαση και εκδίκαση κακουργημάτων ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένος .

Οι ανακριτές διαφθοράς ξεπερνούν πλέον τους δέκα, ενώ οι αυξημένες ανάγκες του τμήματος οδήγησαν πριν από λίγες μέρες στον ορισμό ακόμα μιας δικαστικής λειτουργού.

Οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται στους ανακριτές κατά της διαφθοράς από την ομάδα των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς, που με επικεφαλής την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, διερευνούν σε προκαταρκτικό στάδιο όλες αυτές τις υποθέσεις και ασκούν τις ποινικές διώξεις. Αυτή τη στιγμή, δε, ανάμεσα στις δεκάδες δικογραφίες, για τις οποίες ήδη οι ανακρίσεις είναι σε εξέλιξη, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα σκάνδαλα με τις χρυσές μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα που διακινούνταν μέσω off shore εταιρειών και παρένθετων προσώπων.

Ως μεγάλη επιτυχία μάλιστα των ανακριτών πιστώνεται το γεγονός ότι στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου, που άνοιξε ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ με τη συναίνεση κατηγορουμένων που προσδοκούν έτσι σε μια ευνοϊκότερη μεταχείριση. Σε αυτό βοήθησαν σαφώς συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 4022/2011 που επιτρέπουν εκτός των άλλων και την παραχρήμα άρση του φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου των εμπλεκομένων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα