Δημοσκόπηση κόλαφος για το κόμμα του Ερντογάν

Σε προελλογικούς ρυθμούς κινείται η Τουρκία, ωστόσο τα νέα από τις δημοσκοπήσεις για τον Ταγίπ Ερντογάν μόνο ευχάριστα δεν είναι. Μπορεί να είναι διακαής πόθος του Προέδρου της Τουρκίας, να σχηματίσει το κόμμα του αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά οι πολίτες μάλλον έχουν άλλη άποψη.

Πιο συγκεκριμενα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φαίνεται να μην συγκεντρώνει αρκετές ψήφους προκειμένου να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία, αν και αυξάνει το ποσοστό του στο 41,7% από 40,9% στις εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Metropoll.

Το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002 και ο ηγέτης του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επιφορτίστηκε την Τρίτη με τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll, η υποστήριξη για το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 25,5%, για το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στο 15,7% και για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο 14,7%, καταγράφοντας αύξηση από το ποσοστό (13,1%) που είχε συγκεντρώσει τον Ιούνιο.

“Φαίνεται πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα δημιουργήσουν μια διαφορετική πολιτική κατάσταση από ό,τι οι εκλογές της 7ης Ιουνίου”, γράφει στην έκθεση που συνοδεύει τη δημοσκόπηση ο Οζέρ Σεντζάρ, επικεφαλής της Metropoll.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 14-16 Αυγούστου σε δείγμα 2.520 ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα