«Διαγράψτε τα κάλπικα τρόπαια!»

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα επί της ισπανική χούντας του Φράνκο. Λόγω του ότι ήταν η αγαπημένη ομάδα του φασίστα δικτάτορα, είχε την απόλυτη εύνοια σε όσες διοργανώσεις αγωνιζόταν.

Η διαιτησία στα παιχνίδια με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και την Μπιλμπάο και γενικά με τις ομάδες που αντιπροσώπευαν την αντίσταση ήταν ανεκδιήγητες, οι καλοί παίκτες έρχονταν με το ζόρι στη Ρεάλ και οι καλοί ξένοι ποδοσφαιριστές από χώρες φίλα προσκείμενες στο καθεστώς του Φράνκο, πήγαιναν στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ.

Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά και οι πολέμιοι-αντίπαλοι της Ρεάλ πάντα θα θεωρούν κάλπικα τα πέντε πρώτα Κύπελλα Πρωταθλητριών της «βασίλισσας». Η οργάνωση «Αθλητική Δικαιοσύνη», ωστόσο, το πάει ένα βήμα παραπάνω. Συγκεντρώνει υπογραφές – έχει φτάσει τις 36.000 – προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες για να αφαιρεθούν τα τρόπαια από το σύλλογο.

Φαντάζει, βέβαια, απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο και η κίνηση είναι μάλλον συμβολική. Η οργάνωση στο κάλεσμά της για τη συλλογή υπογραφών αναφέρει:

«Ζητούμε, στο όνομα των αξιών του αθλητισμού και της δημοκρατίας, την άμεση αφαίρεση των πέντε πρωταθλημάτων Ευρώπης που κέρδισε η Ρεάλ μεταξύ των σεζόν 1955-56 και 1959-60, όπως και το τρόπαιο το οποίο κατακτήθηκε την περίοδο 1965-66 και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις αξίες που επικαλούμαστε»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα