Δραματικές οι συνέπειες ενός Grexit

Με μελανά χρώματα περιγράφει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τις συνέπειες που θα υποστεί η Ελλάδα στην απευκταία περίπτωση εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Χαρακτηρίζοντας «παράδοξη» ακόμη και τη χρήση του Grexit ως διαπραγματευτικού χαρτιού, το ΙΟΒΕ θεωρεί αυτονόητη επιλογή την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους λέγοντας με σαφήνεια ότι «κάθε εναλλακτική καλώς απορρίπτεται ως ανεύθυνη και καταστροφική».

Σύμφωνα πάντα με το Ίδρυμα, η καταστροφή «μεταφράζεται» σε επιπλέον μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και μεγάλη αύξηση της ανεργία για τουλάχιστον μια διετία. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες γενιές θα υποστούν τις βαριές συνέπειες του Grexit σε μάκρος χρόνου, ενώ ούτε η Ευρωζώνη θα μείνει αλώβητη, αν και όπως λέει το ΙΟΒΕ είναι πολύ πιθανόν ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα προκαλείτο η στενότερη ένωση ανάμεσα μόνο στις περισσότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της Ε.Ε.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν από αυτό το σημείο μηδέν στο οποίο βρίσκεται σήμερα η χώρα, υπάρχει επιστροφή. Επί του προκειμένου η απάντηση του ΙΟΒΕ είναι η εν εξελίξει διαπραγμάτευση Ελλάδας-Θεσμών μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά θετικό αποτέλεσμα, μόνο αν τεθεί από όλους ως αδιαπραγμάτευτος στόχος η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, το συντομότερο δυνατό, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διατηρήσιμο τρόπο.

Σύμφωνα, πάντα, με το ΙΟΒΕ, η πολύ σημαντική οικονομική προσαρμογή που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια όπως και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, αποτελεί μια προϋπόθεση που πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν όλες οι πλευρές, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να διορθωθούν οι αστοχίες που υπήρξαν και κυρίως οι αμφισημίες στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, η έλλειψη ευρείας συναίνεσης και η κλιμακούμενη επιβάρυνση όσων προσφέρουν την παραγωγή, εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει επίσης πως η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών αποτελεί συνθήκη για την αύξησή τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με επίπεδο περίπου στο μισό από το απαραίτητο και με την εγχώρια αποταμίευση να έχει στερέψει σε μεγάλο βαθμό, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων, κάθε μορφής και είδους, από το εξωτερικό.

Προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών αλλά αύξησή τους, είναι συνεπώς μονόδρομος η βελτίωση των δομικών όρων λειτουργίας της οικονομίας, εκτιμά το ΙΟΒΕ και υποστηρίζει πως ρέπει άμεσα να γίνει ουσιαστική άρση εμποδίων στις αγορές, δραστική απλούστευση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και δικαιοσύνης.

Οι ίδιες ακριβώς παρεμβάσεις θα επιτρέψουν, ως επείγουσα προτεραιότητα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ουσιαστική προστασία των πραγματικά αδυνάμων, σημειώνει.

«Η άρση της παρατεταμένης αβεβαιότητας είναι απαραίτητη και για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Βραχυπρόθεσμα, θα ωφεληθεί από την αναπτυξιακή στροφή της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Μεσοπρόθεσμα, θα αποτελέσει μέρος μιας οικογένειας κρατών που εφαρμόζουν πολιτικές μεταξύ τους σύγκλισης και έχουν από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα παγκοσμίως. Η απόφαση είναι απόλυτα κρίσιμη όσο και προφανής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα