«Εάν σηκωθούν σύνορα, θα παραβιαστούν όλες οι Συνθήκες της Ε.Ε.»

«Εάν σηκωθούν σύνορα, όπως ζητούν οι νέες χώρες που μπήκαν στην Ευρώπη το 2004, δηλαδή οι χώρες του Βίζεγκραντ, θα υπονομευθεί η διακίνηση των εργαζομένων και η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών και θα παραβιαστούν όλες οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ενιαία πράξη το 1987 μέχρι και σήμερα», δήλωσε Μαριέττα Γιαννάκου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας, η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «ο εντονότατος διακυβερνητισμός που ακολούθησε μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας για ολοκλήρωση της Ευρώπης, μετέφερε όλες τις αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που δίνει την αίσθηση μιας διακρατικής συμφωνίας, αλλά αυτό δεν είναι η Ευρώπη και η μη εφαρμογή της ενίσχυσε τις φυγόκεντρες και εθνικιστικές δυνάμεις που εμφανίστηκαν με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα».

Αναφερόμενη στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήλωσε ότι «δεν είναι κακό που ενεπλάκη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος γιατί δεν υπήρχε άλλος μηχανισμός. Η Νέα Δημοκρατία στέκεται επικριτικά απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης γιατί στην αρχή υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονταν στις αντιλήψεις κάποιων μέσα στο κυβερνητικό πλαίσιο και στην κακή εκτίμηση ότι το πρόβλημα αυτό θα τελείωνε απλά».

Επίσης, η κα Γιαννάκου δήλωσε ότι: «το ασφαλιστικό πρόβλημα στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η κυβέρνηση έπρεπε να εκτιμήσει πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις στους εργαζομένους. Παρότι εκτιμώ προσωπικά το γεγονός ότι αντιστέκεται στις πιέσεις των εταίρων και του ΔΝΤ, φοβάμαι ότι τελικά δεν θα αποφύγει τις μειώσεις στις συντάξεις».

Τέλος, σε ερώτηση εάν η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα συνοχής, η κα Γιαννάκου δήλωσε τα εξής:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση θα περιμένει το τελικό σχέδιο για να τοποθετηθεί, καθώς στα όσα έχουν κοινοποιηθεί δεν υπάρχει έγκριση των θεσμών».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα