«Είμαστε μακριά από οικονομικό success story»

Μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη σκιά του «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.  

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ζήτησε, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε, σύγκληση Συνόδου Κορυφής αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα με την αξιολόγηση, ρίχνοντας την ευθύνη στους δανειστές.

Όλα τα μέτρα 3,6. δισ.  από το 2019 ζητούν οι δανειστές

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατά της διάρκεια του δείπνου με κορυφαίους παράγοντες των θεσμών στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης φέρεται να βρέθηκαν ενώπιον των σκληρών απαιτήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ και του Βερολίνου.

Εφαρμογή του συνόλου των περικοπών στις συντάξεις, ύψους 1% του ΑΕΠ, από το 2019 και εφαρμογή των μέτρων του υπόλοιπου 1% δια της μείωσης του αφορολόγητου το 2020 προβλέπει η πρόταση των δανειστών.στην ανωτέρω πρόταση προβλέπεται ότι τα παραπάνω ισχύουν υπό την αίρεση ότι οι προβλέψεις για το 2018 δεν θα διαψευστούν. Αν, ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβεί κάτι τέτοιο και διαπιστωθεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, τότε το σύνολο των μέτρων, δηλαδή και τα 3,6 δισ, θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2019.

“Αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει”

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Τουσκ,  «οι πληροφορίες από χθες το βράδυ (σ.σ. τη συνεδρίαση του Brussels Group) είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία ωστόσο είχα την υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι αν παρά τις προβλέψεις δεν επιτευχθεί λύση την Παρασκευή στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου του Eurogroup θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο»

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. “Έχουμε βρεθεί εδώ και καιρό σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο στο παρά πέντε καταρρέει.Αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.«Βρισκόμαστε μια ανάσα, πολύ κοντά σε συμφωνία.Εάν παρά τις προβλέψεις αυτές η συμφωνία δεν επιτευχθεί, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο πριν το Πάσχα.Θα πρέπει ακόμα να πάμε και σε Σύνοδο Κορυφής”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και εξαπέλυσε ευθύνες κατά των δανειστών για την κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τεχνικά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια το 2018.
Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, τόνισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

‘Ζωτκής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη σταθερότητα”

«Ζωτικής σημασίας» χαρακτήρισε νωρίτερα   ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει, για να αφήσει πίσω την οικονομική κρίση και να διασφαλίσει την ενότητα της και την σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των πολιτών.
«Είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε την ενότητα και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια σε αυτή την πορεία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή».

Για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το ζήτημα του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, στην ανάγκη να μπουν προτεραιότητες και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να επωμισθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

«Οσον αφορά το προσφυγικό, τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εύθραυστη, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε και να την εφαρμόσουμε. Και φυσικά έχουμε και την πρόκληση της ανάδυσης του ακροδεξιού λαϊκισμού, των ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Εξ αυτού του λόγου πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε, να επικοινωνούμε και να αποφασίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες σας είναι πολύ σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς, ως πρόεδρος, αλλά και όλα τα κράτη μέλη θα επωμιστούν τις ευθύνες τους για να διατηρήσουμε ενωμένη και ασφαλή την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Τι είπε ο Τουσκ

Από την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας πάντως ότι «είμαστε ακόμη μακριά από ένα οικονομικό success story».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα ξεκινήσουμε τις συζητήσειςμε μια καλύτερη διάθεση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντ. Τουσκ, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε:«Είμαστε ακόμη μακριά από ένα οικονομικό success story, αλλά λόγω της αποφασιστικότητας και της θέσης ευθύνης που επιδεικνύετε είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε αυτή την απαιτητική διαδικασία».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι επισκέπτεται τη χώρα μας «ως φίλος». «Η Ελλάδα είναι δεύτερο σπίτι μου για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «εξαιρετικό παράδειγμα αλληλεγγύης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα