“Εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα”

Την επιτακτική ανάγκη χάραξης μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, από την Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου όπου μίλησε το βράδυ της Τετάρτης.
Απευθυνόμενη σ’ ένα ακροατήριο η πλειονότητα του οποίου αποτελείτο από νέους αγρότες, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας. Η γεωργία πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική και παράλληλα να σέβεται το περιβάλλον».
Στη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του κινήματος για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής, ως βασικό μοχλό της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει με έναν τρόπο. Με την ανάπτυξη και την παραγωγή πραγματικού πλούτου, που θα στηρίξει πολιτικές αναδιανομής, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Να ενώσουμε τις ζωντανές δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε μια νέα συμφωνία κράτους – κοινωνίας – αγοράς, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους».
Σκληρή κριτική
Η κ. Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην υψηλή φορολογία που έχει επιβάλει σε όλες τις παραγωγικές τάξεις και ιδιαίτερα τους αγρότες, λέγοντας με έμφαση πως «φορολογείται ότι παράγεται, περπατάει, αναπνέει, κολυμπάει και πετάει! Γνωρίζετε όλοι εδώ μέσα νομίζω, τι μας συνέβη, ποιο είναι το αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Επίσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν, και όπως είπε, πλήττουν σκληρά τους αγρότες, σημειώνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης «εξαφανίζει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις που αποτελούν την παραγωγική βάση της ελληνικής γεωργίας, επιβαρύνοντάς τες με 1 δισ. ευρώ «με το καλημέρα», αφού οι αγρότες θα καταβάλουν 500-550 εκατ. ευρώ περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2016 και έπεται συνέχεια μέχρι το 2022. Η φορολόγηση του 2016 θα είναι αυξημένη κατά 100-120 εκ. ευρώ και έπεται συνέχεια μέχρι το 2022. Αυξημένα ποσά από την νέα αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, θα επιφέρει απώλειες 120 εκ. ευρώ για τους αγρότες»
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η κ. Γεννηματά, «στήριξε και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες, Οι δεσμοί μας δεν ήταν επιφανειακοί. Ήταν σταθεροί και αμοιβαίοι. Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε ξανά κοντά και συζητάμε για τις πιο εφικτές λύσεις με εμπιστοσύνη – κάτι που έχασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ λόγω της μεγάλης απόστασης έργων και λόγων. Εμείς στηρίζουμε την επιτυχία του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο όπου ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική οικονομία θα αποτελέσουν πυλώνα αυτής της ανάπτυξης» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόταση εξόδου από την κρίση
Στο μεταξύ έτοιμη είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Η Δημ. Συμπαράταξη προτείνει 50 σημεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη και την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Οι νέες πολιτικές προτεραιότητές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στηρίζονται στις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις για:
* Ενίσχυση της Ανάπτυξης, προσέλκυση επενδύσεων, στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
* Σύγχρονο κράτος φιλικό στον πολίτη και την Ανάπτυξη. Με διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση παντού. Με πραγματική Αποκέντρωση και στήριξη των αυτοδιοικητικών θεσμών.
* Αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος που διασφαλίζει την Κοινωνική Συνοχή, προωθεί ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πρόσβαση και ποιοτικές υπηρεσίες για τον κάθε πολίτη.
* Αναβάθμιση της ποιότητας του Εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να αποτελεί και «κλειδί» για την πρόσβαση σε εργασία και επιχειρηματικότητα, με παράλληλα μέτρα και για την οικονομική «ανακούφιση» της οικογένειας.
* Ενεργές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας ζωής. Ανάδειξη της σημασίας του Περιφερειακού-Χωρικού Σχεδιασμού για μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης με την συμμετοχή όλης της κοινωνίας.
* Αξιόπιστο και διαφανές πολιτικό σύστημα και ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών.
* Νέες πολιτικές και τομές στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, με την αποφασιστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, ώστε η Ε.Ε., πολιτικά ενοποιημένη, να αποκτήσει και πάλι την ενεργό στήριξη των Ευρωπαϊκών λαών και να καταστεί ικανή για την απόκρουση της απειλής των ξενόφοβων και ρατσιστικών λογικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα