Εικόνες ντροπής στην αρχαία Κασσώπη

Εικόνες που κάθε άλλο παρά τιμούν την Ελλάδα αντικρίζει όποιος επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κασσώπης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο… μαντρί, όπου δεκάδες αιγοπρόβατα βόσκουν καθημερινά ανάμεσα σε αρχαίες κολώνες…

Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αμφίπολη και στις ανασκαφές του λόφου Καστά, ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ήπειρο έχει αφεθεί στην τύχη.

Η Κασσώπη υπήρξε το πολιτικό κέντρο των Κασσωπαίων, ενός από τα τέσσερα σημαντικότερα φύλα της αρχαίας Ηπείρου, σήμερα είναι μια από τις καλύτερα σωζόμενες αρχαίες πόλεις της Ηπείρου. Ενίοτε, βέβαια, λειτουργεί και ως μαντρί…

Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός έπειτα από απόφαση της ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα κανένας αρμόδιος να μην μπορεί να ελέγξει τους βοσκούς (και οποιεσδήποτε άλλες αυθαίρετες «απισκέψεις»).

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το τοπικό site, Pamepreveza, είναι εμφανές  το «έγκλημα» που συντελείται σ‘ αυτό το πανέμορφο ειδυλλιακό τοπίο. Από τις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο πως ο αρχαιολογικός χώρος έχει μετατραπεί όχι μόνο σε χώρο βοσκής αλλά και σε χώρο σταβλισμού των αιγοπροβάτων!

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας

Τις φωτογραφίες έδωσε στην δημοσιότητα ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, ο οποίος σημειώνει κάποιες πολύ απλές διαπιστώσεις:

1) Η κτηνοτροφία εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα ασκείται περίπου στην τύχη. Χιλιάδες μαντριά σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σχεδόν παντού: Σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε εθνικούς δρυμούς και άλλες «προστατευόμενες» περιοχές (π.χ. υγροβιότοπους), σε παραλίες και αιγιαλούς και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς. Νόμοι ασφαλώς υπάρχουν αλλά η εφαρμογή τους επαφίεται στον …πατριωτισμό και την ευσυνειδησία των υπαλλήλων και κάποιες φορές και στην διάθεσή τους να κοντραριστούν με καλά οργανωμένα τοπικά συμφέροντα.

2) Η νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων έχει τουλάχιστον 7-8 χρόνια που βρίσκεται σε …εξέλιξη! Με αλλεπάλληλες παρατάσεις από το 2007 μέχρι σήμερα (τελευταία προθεσμία που «τρέχει» η 6/2/2015), έχει μάλλον πενιχρά αποτελέσματα στο να νομιμοποιήσει και να βάλει σε τάξη όλη αυτήν την κατάσταση.

3) Από την άλλη, για να είμαστε δίκαιοι, σε αρκετές περιπτώσεις οι …μακρόπνοοι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί κάποιων τοπικών αρχόντων έχουν καταστήσει παράνομη και απαγορευμένη την κτηνοτροφία σε κάποιες περιοχές παραδοσιακά κτηνοτροφικές. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην Δήμου Φαναρίου (που ευτυχώς δεν προχώρησε με την αρχική του σχεδίαση) είναι ένα καλό παράδειγμα. Τα όρια οικισμού κάποιων χωριών που για λόγους σκοπιμότητας επεκτάθηκαν σε έκταση μιας …μικρής πόλης, είναι ένα άλλο παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος που έχει ένα στάβλο να βρεθεί ξαφνικά και χωρίς λόγο παράνομος!

4) Οι δήμοι, που είναι από το νόμο οι αρμόδιες υπηρεσίες για να απομακρύνουν τα ζώα, που σ’ αυτές τις περιπτώσεις θεωρούνται ως «ανεπιτήρητα», ελάχιστες φορές το κάνουν, για πολλούς και διάφορους λόγους. Πριν από ένα περίπου μήνα έκανε το γύρο του ελληνικού διαδικτύου ως …αστεία και περίεργη είδηση το γεγονός ότι ένας Δήμος στη Χαλκιδική, μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες, είχε εφαρμόσει το νόμο! Είχε κατασχέσει και ετοιμαζόταν να βγάλει σε πλειστηριασμό 95 αιγοπρόβατα από παράνομη σταβλική εγκατάσταση που βρισκόταν εντός οικισμού…

5) Να αναφερθούμε και στην αδυναμία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού να φυλάξει και να επιτηρήσει αποτελεσματικά τους αρχαιολογικούς χώρους. Η περίπτωση του Μουσείου της Νικόπολης που πριν από ενάμιση μήνα κινδύνεψε να βάλει λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού είναι χαρακτηριστική. Η είδηση «έπαιξε» πολύ σε κεντρικά ΜΜΕ και τελικά την τελευταία στιγμή βρέθηκε λύση από το ΥΠΠΟ για το μουσείο, προκειμένου να λειτουργεί τουλάχιστον από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, όχι όμως και για τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, ο οποίος παραμένει αφύλακτος μέχρι νεωτέρας (μέχρι δηλαδή την πρόσληψη του απαραίτητου φυλακτικού προσωπικού).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα