Κυκλοφόρησε το νέο ποιητικό έργο του Μητροπολίτη Κυρήνης, με τίτλο «Ες εμον ητορ ιεναι»

Το όγδοο κατά σειρά βιβλίο του ποιητή ιεράρχη - εκδόθηκε από τη Μονή Κύκκου με εξωφύλλο της βραβευμένης καλλιτέχνιδας, Alla Dudenkova

Κυκλοφόρησε το ποιητικό έργο του Μητροπολίτη Κυρήνης – πρώην Έξαρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Ρωσική Εκκλησία – Αθανάσιου του Κυκκώτη, με τίτλο «Ες εμόν ήτορ ιέναι».

Το βιβλίο – το όγδοο κατά σειρά του ποιητή ιεράρχη – εκδόθηκε από τη Μονή Κύκκου με σχεδιασμό εξωφύλλου της βραβευμένης καλλιτέχνιδας Alla Dudenkova.

Σχετικά με το νέο αυτό ποιητικό πόνημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου σημειώνει:

«Αναδυόμενη από την καρδιά του – με γλωσσικά ομηρόθεν τον τίτλο «Ες εμόν ήτορ ιέναι» – ο ποιητής ιεράρχης φέρνει τον αχό της ποίησής του με γνήσιο λυρισμό σε τοπία υπέρβασης και μυστικού Έρωτα. Πρόκειται για μια συλλογή τριάντα τριών ποιημάτων, με χαρακτηριστικό τους την απόλυτη αίσθηση του περιττού χάριν της αναγωγής στην αρχαιόπρεπη συνθετική πυκνότητα του λόγου, που προσδίδει στο όλον έργο τη συγκίνηση από την αντιθετική συνομιλία του γαιώδους προς το απρόσιτο και τοὔμπαλιν.

Διάφανη είναι η θρησκεύουσα φύση του ποιητικού πνεύματος, που παραπέμπει στις μελικές στιγμές της αρχαϊκής βιβλικής ασματωδίας και της αλεξανδρινής-ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσής της. Η διάρθρωση ύφους των ποιημάτων επικεντρώνεται στην ειδική εννοιολογική αξία της λέξης, ακόμα και ενός απλού επιφωνήματος, ανακαλώντας στη μνήμη μια ποιητική ρυθμολογία που απολαμβάνει κανείς στον Κάλβο και στον Καβάφη. Και είναι αυτό ένα ακόμα ποιοτικό στοιχείο προβολής της μοντέρνας ποιητικής γραφής, που όμως εκπορεύεται από το κλασικό σώμα των κανόνων της ζωής σε σχέση με την προσδοκία των επέκεινα. Εντυπωσιάζει επίσης ο τρόπος της γλωσσικής διαλλαγής τύπων του κοινού καθομιλούμενου λόγου με τον αρχαιοελληνικό, που χρωστιέται όχι μόνο στη φιλοσοφική αντίληψη και παιδεία του ποιητή αλλά και σ’ αυτή την έμφυτη ικανότητά του να αποδίδει με πλαστικότητα τέχνης το αισθητικό νόημα αντίθετα στο «κατασκευασμένο» και «εκλογικευμένο» ύφος, που παρατηρείται συχνά στον καιρό μας σε περιπτώσεις επίπεδης, επιπόλαιης και χαμηλότονης λογοκρατίας».

Ο Μητροπολίτης Κυρήνης – της Αλεξανδρινής Εκκλησίας – Αθανάσιος ο Κυκκώτης γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου στις 16 Απριλίου 1958. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βυζαντινή Μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Ακολούθησε σπουδές μετεκπαίδευσης στη Σορβόνη (Université de Paris 1 – Panthéon-Sorbonne. Έχει επίσης πτυχίο εξειδίκευσης στην αρχειονομία και βιβλιοθηκονομία.

Διετέλεσε επί σειρά ετών Έφορος της Βιβλιοθήκης στη Μονή Κύκκου και δίδαξε στα Θεολογικά Σεμινάρια της Ιερατικής Σχολής “Απόστολος Βαρνάβας” της Λευκωσίας και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου.

Από το 1999 και επί είκοσι χρόνια ως Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Ρωσική Εκκλησία ίδρυσε και λειτούργησε διδασκαλείο της ελληνικής γλώσσας για ομογενείς και ρώσους μαθητές και το 2003 προχώρησε στην ίδρυση σχολείου βυζαντινής μουσικής, στο Μετόχιο των Αγίων Πάντων της Μόσχας, όπου και η έδρα της Πατριαρχικής Εξαρχίας.

Έγραψε τα ποιητικά έργα: «Πρωτόλεια», Λευκωσία 1995, «Μετεώρισις», Λευκωσία 1997, «Κένωσις ενοδία», Λευκωσία 1998, «Ερωής έκχυσις», Λευκωσία 1999, «Πηλοπλάστου Πέλασις» 2015, «Κυρηναϊκή Ενσύμβολος Μυθαγωγία» 2016 και «Τα Φεγγάρια» 2023.

Τιμήθηκε με τα παράσημα του Τάγματος του Aγίου Σεργίου του Ράντονεζ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Τάγματος του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Δούκα Βλαντιμίρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και με το Αριστείο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος μετά του αργυρού μεταλλίου «Επτάνησος Πολιτεία» της 220ής Επετείου της γέννησης του Διονυσίου Σολωμού.

Το 2021 τιμήθηκε με το Επετειακό Δίπλωμα των Ελληνοαμερικανικών (AHFWP-EUARCE) αφιερωμάτων της Ελληνικής Επανάστασης στην Κομητεία Allegheny της Πενσυλβάνιας των Η.Π.Α. υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

*Η κεντρική φώτο είναι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης το 2018 σε τιμητική εσπερίδα στον Αθανάσιο τον Κυκκώτη.

Από αριστερά: ο ποιητής, δοκιμιογράφος Δημήτρης Καραμβάλης, η Ράνια Βισβάρδη του «Τρίτου Προγράμματος» ΕΡΤ, η ποιήτρια Μαριάννα Βλάχου, ο Γλωσσολόγος-Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, η ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου) και ο ποιητής Ευάγγελος Ανδρέου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα