Εισαγγελική έρευνα για υπερχρεώσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές

Την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τις υπερχρεώσεις ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες σύμφωνα με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2013 διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης στρεφόμενης σε βάρος του Δημοσίου με όφελος ή ζημία που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή το οποίο αναφερόταν σε ενδείξεις ότι ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρείχαν προς τους ασφαλισμένους το 2013, καταχωρίζοντας «διπλά» νοσήλια, παράλληλες νοσηλείες, επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ηλεκτρονικά οι κλινικές, 55.058 ασφαλισμένοι νοσηλεύθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γι’ αυτές τις επανεισαγωγές ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλει το 6% της συνολικής δαπάνης για νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Ίσως η πλέον χαρακτηριστική μορφή «καταχρηστικής» χρέωσης του ΕΟΠΥΥ είναι τα 2,25 εκατ. ευρώ που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές για παροχή υπηρεσιών ανοιχτής περίθαλψης (διαγνωστικές, παρακλινικές εξετάσεις κ.ά.). Και αυτό, διότι αφορούν υπηρεσίες προς νοσηλευομένους και επομένως καλύπτονται από το νοσήλιο που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα