ΕΚΘΕΣΗ FBI: Δεν αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα

Με 19 (μεταφρασμένες) στα ελληνικά σελίδες απάντησε το FBI στη Γενική Εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis. Από τις πρώτες κιόλας αράδες γίνεται σαφές από τον αποστολέα ότι «οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνησή σας σε οιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τιθς πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα» διαβάζουμε και η αναφορά γίνεται για τους: Κωνσταντίνο Φρουζή, Εμμανουήλ Βουλκίδη, Θεόδωρο Βουλκίδη, Νίκο Μανιαδάκη, Νίκο Μανιάς, Σταυρούλα (Λίνα) Νικολοπούλου. «Οι πληροφορίες του παρόντος εγγράφου βασίζονται σε εξέταση μαρτύρων, έγγραφα και λοιπό υλικό που αποκτήθηκε από το BFI, όπως και σε πληροφόρηση παρασχεθείσα από την NVG (Novartis Greece), η οποία συνεργάζεται κατά την έρευνα. Η έρευνα είναι εν εξελίξει και το FBI, όπως και οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε πραγματικά ή νομικά συμπεράσματα. Έτσι, το περιεχόμενο (του παρόντος εγγράφου) αποτελεί πληροφόρηση για την οποία το FBI έχει στην κατοχή του αποδεικτικό υλικό και δεν θα έπρεπε να εκληφθεί σαν τελικό πραγματικό συμπέρασμα» γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Στις 19 σελίδες φιλοξενείται ένα μόνο πολιτικό όνομα: εκείνο του Γιάννη Στουρνάρα. Και μάλιστα από… σπόντα και ελέω της συζύγου του. Διαβάζοντας λοιπόν λίγο παρακάτω και ειδικά στην παράγραφο που αφορά τον κεντρικό τραπεζίτη, βγάζει κανείς τα συμπεράσματά του (σ.σ. Ορθογραφία και σύνταξη όπως στο πρωτότυπο): «Ιδιοκτήτης της MINDWORK ήταν η Σταυρούλα Νικολοβούλου (Λίνα) (γνωστή στον συντάκτη ως Σταυρούλα Νικολοπούλου). Η Λίνα ήταν η σύζυγος του πρώην Υπουργού Οικονομικών και κεντρικού ταπεζίτη της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα (γνωστός στον συντάκτη ως Γιάννης Στουρνάρας). Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε την ΙΟΒΕ που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις και παρείχε ακριβές σπουδές στη ΣΒΙΕ φαρμακευτικών τάσεων. Η MINDWORK πραγματοποίησε πληρωμές σε φαρμακευτικές ετιαρίες για την Novartis. Η MINDWORK χρησιμοποιήθηκε για παροχή συμβουλών, έρευνα αγοράς και άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μια εκδρομή οργανώθηκε σε ελληνικά νηυσιά για δημοσιογράφους. Υπήρχαν φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά το ταξίδι και κύριος ομιλητής ήταν ο FNU ΚΥΡΙΟΒΟΥΛΟΣ, διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (γνωστός στον συντάκτη ως Γιάννης Κυριόπουλος). Το ταξίδι περιελάμβανε αυξημένη τιμολόγηση ποσών μέσω της MINDWORK. Το αληθές ποσό του ξενοδοχείου και των γευμάτων ήταν το μισό από την αξία τιμολόγησης. Η MINDWORK ήταν ο οργανωτής και αποζημιώθηκε για την συμμετοχή στο συνέδριο. Το ποσό των 4.000 ευρώ ήταν χαμηλό σε σχέση με τα ποσά προηγούμενων ετών». Μια διόρθωση: προφανώς ο συντάκτης αναφέρεται στο ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) το οποίο ιδρύθηκε το 1975. Όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν μόλις 19 ετών… Και φυσικά το 2012 δεν ήταν κεντρικός τραπεζίτης καθώς ανέλαβε το 2014. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως τα έγγραφα εστάλησαν μετά από αίτημα της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. To πόσο διαφώτισαν ή συσκότισαν την υπόθεση μένει να αποδειχθεί.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα