Εγένετο προανακριτική

Η κυβέρνηση κέρδισε τη… λησμονιά –έστω και προσωρινή– της κοινής γνώμης για την υπόθεση των Σκοπίων, χάνοντας όμως ένα άλλο κομμάτι πολιτικής σοβαρότητας, το οποίο και τώρα θα πρέπει να καλύψει, καθώς δεν αποκλείεται η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis να πέσει στο κενό

Έξοδο από την πολιτική κρίση δια της προανακριτικής επιχειρεί η κυβέρνηση έχοντας πετύχει –έστω και σε βάρος της– την αλλαγή ατζέντας. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει την θετική αντίδραση της αντιπολίτευσης, η συνέχεια πλέον θα δοθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Ο,τι ήταν να γίνει, έγινε. Η κυβέρνηση εκείνο που κέρδισε είναι να ξεχάσει έστω προσωρινά η κοινή γνώμη την υπόθεση των Σκοπίων. Έχασε όμως άλλο ένα κομμάτι πολιτικής σοβαρότητας, το οποίο και τώρα θα πρέπει να καλύψει. Δύσκολη αποστολή με δεδομένο πως η δικογραφία δεν αποκλείεται να πέσει στο κενό. Από την πρώτη στιγμή, τη Δευτέρα, οπότε και έγινε γνωστό πως ο φάκελος θα πήγαινε στη Βουλή, στα δημοσιογραφικά γραφεία ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση όχι για το τι αυτός θα ανέφερε, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση που θα είχε. Από εκείνη την πρώτη στιγμή λοιπόν, υπήρξε ένα σενάριο που τροφοδοτείτο από πολλούς. Η δικογραφία θα πήγαινε στη Βουλή (σ.σ.: Επικοινωνιακά θα γινόταν πανδαιμόνιο) και στη συνέχεια η Βουλή θα την έστελνε πίσω στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω! Μόνο που κανείς δεν είχε υπολογίσει στις αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων και τους υψηλούς τόνους που υιοθετήθηκαν. Ήδη από την Τετάρτη το βράδυ και μετά τα αμέτρητα λάθη, η εντολή που δόθηκε στο κόμμα ήταν να κατέβουν οι τόνοι έως ότου αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Η Πέμπτη ήταν μια μέρα έντονων διαβουλεύσεων, οπότε και στο Μέγαρο Μαξίμου τη μία σύσκεψη διαδεχόταν η άλλη.

Μετά κατάλαβαν τα δύσκολα

Μια από τις σκέψεις ήταν η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη Νέα Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο θα έπαιφταν οι τόνοι καθώς η συζήτηση θα συνεχιζόταν εντός των τειχών της Βουλής και μάλιστα για αδικήματα τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν παραγραφεί. Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα προκύψουν – και προβλημάτισε το κυβερνητικό στρατόπεδο – είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Από την αντιπολίτευση έχει γίνει ξεκάθαρο πως αυτοί θα πρέπει να καταθέσουν στη Βουλή. Αυτό όμως αποκλείεται και το πιθανότερο είναι να αντιπροταθεί η εξέταση μέσω κάμερας. Κάτι που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό. Στον αντίποδα βρισκόταν η πρόταση για την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη. Μόνο που μια τέτοια επιλογή αυτόματα θα διατηρούσε τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους με κίνδυνο η κυβέρνηση να βρεθεί εκτεθιμένη. Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις η προανακριτική επιτροπή προβλήθηκε ως η ιδανικότερη λύση η οποία θα οδηγούσε στο να χαμηλώσουν οι τόνοι και να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα και όλες οι εναλλακτικές, με διπλή στόχευση: κατά πρώτον, να μεγιστοποιηθούν τα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση, κάτι που προϋποθέτει ότι όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών θα πρέπει να γίνονται στη βάση καλής γνώσης των στοιχείων της υπόθεσης. Κατά δεύτερον, να αποφευχθούν αστοχίες που υπήρξαν στο παρελθόν, όταν δημιουργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για διάφορες υποθέσεις που η κυβέρνηση προέκρινε ως μεγάλα σκάνδαλα και το αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες αυτές. «Η υπόθεση της Novartis αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο» υποστήριξε την Παρασκευή το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός θα «προτείνει στην ΚΟ, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία».

Η παράμετρος της παραγραφής και το στοίχημα της Κουμουνδούρου

Στην ενδοΣΥΡΙΖΑϊκή συζήτηση αναλύθηκε εκτενώς και η παράμετρος της παραγραφής αδικημάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, εφόσον αυτά αποδειχθούν. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν χθες την πεποίθηση ότι το κουβάρι της υπόθεσης τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται και ότι από τη συνέχεια της δικαστικής έρευνας θα προκύψουν επιπλέον στοιχεία. Το στοίχημα για το κυβερνών κόμμα είναι πολύ μεγάλο καθώς αν τεκμηριωθούν οι καταγγελίες για τις μίζες στο σκάνδαλο Novartis, τότε ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να «τελειώσει μια κι έξω το παλιό σύστημα» και να εμφανιστεί στις εκλογές ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και πολέμησε ουσιαστικά τη διαφθορά. Σε κάθε όμως αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και για εκείνον και για το κόμμα του. «Μια Προανακριτική Επιτροπή, η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, σκοπό έχει να διερευνήσει αν και κατά πόσο μπορούν να ανευρεθούν αποχρώσες ενδείξεις, επαρκείς ενδείξεις, ικανοποιητικές ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων, έτσι ώστε να καταλήξει τελικά στην άσκηση ποινικής δίωξης και από εκεί και πέρα, η υπόθεση να πάρει και τον δρόμο της κύριας ανάκρισης. Επομένως, το στάδιο, στο οποίο βρισκόμαστε, η προκαταρκτική εξέταση, δεν γίνεται για να καταδικάσει κανέναν» υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συμπληρώνοντας πως «η Προανακριτική Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της, και από εκεί και πέρα, η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα