24 στο σκαμνί για το σκάνδαλο DePuy

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα

Την ώρα, που πυκνώνει η… ομίχλη στην υπόθεση Novartis, στη Δικαιοσύνη εξελίσσεται μία άλλη υπόθεση διαφθοράς, που αφορά «μαύρα ταμεία» σε βάρος της δημόσιας υγείας, την περίοδο 2000-2006.

Το πολυσυζητημένο σκάνδαλο της DePuy, της εταιρείας που πούλαγε υπερκοστολογημένο εξοπλισμό νοσοκομείων και ορθοπεδικό υλικό, δίνοντας παράλληλα μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων, δικάζεται από τον Μάιο του 2017 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Στο εδώλιο 24 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων γιατροί και στελέχη κρατικών νοσοκομείων για το μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας, με πρωταγωνιστή τη βρετανική εταιρεία προμήθειας νοσοκομειακού υλικού DePuy, η οποία φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 έως το 2006, προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς, που φέρονται να έπαιρναν μίζες και «δώρα» από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, που διενεργήθηκε από ανακριτές Διαφθοράς, εντοπίστηκαν περιπτώσεις γιατρών που, εκτός από τις αμοιβές τους, έπαιρναν και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κ.λπ.

Η διαδικασία εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς ακόμη εξετάζεται η πρώτη μάρτυρας, Βασιλική Φλώρου, οικονομική επιθεωρήτρια του ΣΔΟΕ, η οποία είχε συντάξει το πόρισμα-φωτιά για τις εταιρείες Depuy και Jonshon.

Η μάρτυρας στην κατάθεσή της επέμεινε ότι τα υλικά υπερτιμολογήθηκαν, ενώ μεταξύ άλλων περιέγραψε το σύστημα διακίνησης της μίζας.

Εισαγγελέας: «Επρόκειτο για υλικά που ήταν κατάλληλα για το σκοπό που χρησιμοποιήθηκαν; Θεωρούνταν από τα καλύτερα της αγοράς, ευτελή, τι ποιότητας ακριβώς;»

Mάρτυρας: «Δεν το ελέγξαμε. Υποθέτω από τα καλύτερα».

Εισαγγελέας: «Από ποια στοιχεία σας προκύπτει ότι τελικά υπερτιμολογήθηκαν;»

Mάρτυρας: «Από τα έγγραφα της δικαστικής συνδρομής και τον έλεγχο των αμερικάνικων και αγγλικών αρχών προκύπτει ότι τα υλικά ήταν υπερτιμολογημένα κατά 35%. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της κατηγορουμένης Φιλίππου εντοπίσαμε έγγραφα που συνέδραμαν σε όλα αυτά, που είχαμε βρει από τη δικαστική συνδρομή.

Κρίσιμο έγγραφο της δικαστικής συνδρομής είναι οι πίνακες, που υπολόγιζαν τα ποσά, που διακινούνταν από την Depuy στην DEMEC κατά τα έτη 1995-2005, όπου εκεί αφαιρούνταν το 35%, που πρωοθούνταν στη Madison. To τμήμα ηλεκτρονικού εμπορίου του ΣΔΟΕ βρήκε μετά την κατάσχεση του υπολογιστή πολλά διαγεγραμμένα αρχεία, όμοια με εκείνα της δικαστικής συνδρομής».

Εισαγγελέας: «Πώς έφταναν τα χρήματα;»

Mάρτυρας: «Δεν γνωρίζω πώς έφταναν τα χρήματα από τους λογαριασμούς του εξωτερικού μέχρι εδώ. Το τραπεζικό σύστημα τότε ήταν πιο ελεύθερο. Από μία εξωχώρια εταιρεία διακινούνταν».

Εισαγγελέας: «Πώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί δωροδοκούνταν εδώ με ποσοστό της τάξεως του 20% και ποιοι ήταν αυτοί;»

Mάρτυρας: «Συγκεκριμένα έγγραφα της δικαστικής συνδρομής αναφέρονται στο 20%».

Εισαγγελέας: «Κάτι πιο συγκεκριμένο;»

Mάρτυρας: «Η ηλεκτρονική αλληλογραφία».

Εισαγγελέας: «Δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να εγκαταλειφθεί ως πρακτική “τα κίνητρα μετρητών”;»

Mάρτυρας: «Δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ όπως φαίνεται. Είχαν καταλάβει οι ξένοι ότι, εάν δεν δοθούν μετρητά, δεν θα πετύχουν την προώθηση των υλικών στον προσδοκώμενο βαθμό».

Εισαγγελέας: «Eίμαστε βέβαιοι ότι έγιναν οι μεταφορές των χρημάτων γι’ αυτό το σκοπό;»

Mάρτυρας: «Αν συνδυάσετε το άνοιγμα των θυρίδων την ίδια μέρα, προκύπτει το μη νόμιμο των ενεργειών».

Τα αδικήματα

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 24 κατηγορούμενοι είναι σε βαθμό κακουργήματος:

Aπάτη από κοινού, δωροδοκία υπαλλήλου, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροληψία, άμεση συνέργεια σε απάτη, κατ’ εξακολούθηση άμεση συνέργεια σε απάτη.

To κατηγορητήριο

Aναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό: «…να αποκομίσουν αυτοί και η εκπροσωπούμενη και απολύτως ελεγχόμενη ανώνυμη εταιρεία ιατρικών ειδών Depuy Hellas, αποκλειστική διανομέας μέχρι και το 2000, των προϊόντων της εδρεύουσας στο Leeds της Μεγάλης Βρετανίας παράνομο περιουσιακό όφελος…».

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι «αξιοποιώντας την δημιουργηθείσα λογιστική-φορολογική υποδομή με κατάλληλες εγγραφές στα λογιστικά βιβλία (τιμολόγια πωλήσεως δελτία αποστολής κ.λπ.), παρέστησαν ψευδώς ότι η τιμή πώλησης εκάστου ορθοπεδικού είδους ανταποκρίνεται στην τρέχουσα τιμή, ενώ αληθές ήταν ότι παρασιώπησαν αθεμίτως ότι η προσφερόμενη τιμή ανά εν έκαστο προσφερόμενο προς πώληση ορθοπεδικό είδος ήταν επαυξημένη κατά τουλάχιστον 35%, προκειμένου να καλυφτεί η παροχή προς ιατρούς χειρούργους ορθοπεδικούς υπηρετούντες σε δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, τα οποία παρανόμως ζητούσαν από την εταιρεία, ώστε να επιλέξουν τα συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη της ανώνυμου εταιρείας, κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις, τα δε χρηματικά ανταλλάγματα ανήρχοντο σε ποσοστό 20% της καθαρής τιμολογιακής αξίας εκάστης αγοράς ορθοπεδικών ειδών».

Η δίκη θα συνεχιστεί με την κατάθεση της ίδιας μάρτυρος στις 14 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα