ΕΛΚ: «Ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης, προστασία των εξωτερικών συνόρων»

Ο επικεφαλής της νέας ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς στις «Ημερίδες Εργασίας για την ανάπτυξη στην ΕΕ» , που διεξήχθησαν στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές μαζί με τους ξένους συναδέλφους τους εξέτασαν και συζήτησαν τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να προωθήσει η Κ.Ο. του ΕΛΚ την επόμενη πενταετία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, θέτει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την άμεση ενίσχυση των πολιτικών για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πειθαρχία, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ. Παράλληλα στέλνει σαφές μήνυμα προς τις υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ ότι η διεύρυνση δεν μπορεί να προχωρήσει με τις ταχύτητες του παρελθόντος.

Στο προσχέδιο του κειμένου που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στις Ημερίδες Εργασίας, υπογραμμίζεται ο καθοριστικός ρόλος των κυβερνήσεων των χωρών μελών που ανήκουν στο ΕΛΚ, στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα τοποθετούνται μεταξύ άλλων και οι εξής προτεραιότητες:

-Δημοσιονομική πειθαρχία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη.

-Επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και εξάλειψη υπερβολικών νομικών εμποδίων.

-Κοινή πολιτική στον τομέα της ενέργειας με νέο ενεργειακό μίγμα φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, που θα προσφέρει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και χαμηλότερες τιμές.

-Ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Καλύτερη χρήση των πόρων που διατίθενται για τις διαρθρωτικές πολιτικές και που θα φτάσουν τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020 (περισσότερα από 20 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα).

Στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης το προσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασύλου και το διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και σε παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Στους πρώτους θα προσφέρεται προστασία, ενώ οι δεύτεροι θα επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους. Προβλέπεται ακόμη η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας συνόρων FRONTEX, με ταυτόχρονη ενίσχυση και αλληλεγγύη προς τις μικρότερες χώρες-μέλη που δέχονται ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις.

Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, οι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ζήτησαν αφενός την πλήρη εφαρμογή των γενικών κατευθύνσεων για το θέμα και αφετέρου την αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα έχουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καθώς και τις κοινωνικές συνέπειες των μεταρρυθμιστικών πολιτικών.

Αναφορικά με τη διεύρυνση της ΕΕ οι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ αναζητούν μια νέα διατύπωση της φόρμουλας για τη διεύρυνση, καθώς οι προερχόμενοι από τις νέες χώρες μέλη ευρωβουλευτές, υπέβαλλαν ενστάσεις για τη διατύπωσή της στο προσχέδιο του κειμένου των προτεραιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηριστική ήταν η φράση: «λέμε όχι στην ένταξη νέων μελών κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα