Ελπίδες για ανάπτυξη του Πειραιά με την εκλογή Μώραλη «βλέπουν» οι Βρετανοί

Εγκωμιαστικά σχόλια για τον Γιάννη Μώραλη και την εκλογή του στο δημαρχικό θώκο του Πειραιά κάνει η «Lloyds List». Η διεθνούς κύρους ναυτιλιακή εφημερίδα τονίζει στο δημοσίευμα της για τις εκλογές στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ότι η νίκη του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής»  δημιουργεί πολλές ελπίδες για ανάπτυξη της πόλης.

Η εφημερίδα σημειώνει την επικράτηση του κ. Μώραλη απέναντι στον κ. Μιχαλολιάκο παρότι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του λίγο πριν από τις εκλογές και ενώ οι αρχικές φήμες ανέφεραν ότι ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης σκεπτόταν θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος.

Τελικά, ο γνωστός εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, «της μεγαλύτερης και πιο πετυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ελλάδα», όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, που ηγείται της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Capital Maritime & Trading επέλεξε να διεκδικήσει μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο στο ψηφοδέλτιο που ηγείτο ο Γιάννης Μώραλης.

Ο κ. Μαρινάκης σύμφωνα με τους Lloyds κατέληξε σε αυτή την απόφαση λόγω των ασφυκτικού ωραρίου των εργασιών του αλλά και επειδή απαγορεύεται σε ιδιοκτήτες υπεράκτιων εταιρειών να διεκδικήσουν τον Δήμο.

 

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει την εκλογή του κ. Μαρινάκη με μεγάλο αριθμό ψήφων λέγοντας ότι σε αυτό συνετέλεσε τόσο η συμμετοχή στην διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός του ίδιου και του κ. Μώραλη όσο και το γεγονός ότι δεν είχαν σχέση με τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα.

«Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο υποστηρίζεται από επιχειρηματίες και τεχνοκράτες κατάφερε να προσελκύσει το εκλογικό σώμα του Πειραιά», φέρεται να έχει δηλώσει συνεργάτης των κυρίων Μαρινάκη και Μώραλη.

Όπως σημειώνει η μεγάλη ναυτιλιακή εφημερίδα το δίδυμο υποσχέθηκε να μετατρέψει τον Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, στο ίδιο επίπεδο με το Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη , με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών και, συνεπώς, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και εσόδων για την πόλη .

 

Θα προσπαθήσει επίσης να παρέμβει στην κυβέρνηση, που σχεδιάζει να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών στο Λιμεναρχείο Πειραιά.

 

 

Οι Lloyds σημειώνουν ότι η αμφιλεγόμενη πώληση θεωρείται ότι αποτελεί αποτέλεσμα των πιέσεων στην Ελλάδα της «τρόϊκας» και έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67 % του ΟΛΠ  έξι διεθνείς μνηστήρες .  Ωστόσο  δεν υπάρχει ακόμη καμία ανακοίνωση για το ποιοι θα προχωρήσουν σε δεσμευτικές προσφορές .

Οι κ. Μώραλης και Μαρινάκης υποστηρίζουν τις  μακροχρόνιες λειτουργικές μισθώσεις σε διάφορους ιδιώτες επενδυτές και να μείνει στο δημόσιο το υπόλοιπο με αυξημένη παρουσία για τον Δήμο Πειραιά .

Αυτό είναι «σύμφωνο με το μοντέλο διαχείρισης λιμένων που ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών»,  δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κ. Μαρινάκη.

Μια άλλη υπόσχεση κατά την προεκλογική περίοδο είναι η αποκόμιση ωφειλών από τα 2 εκατομμύρια τουριστών που φθάνουν στον Πειραιά κάθε χρόνο με κρουαζιερόπλοια και αυτό μπορεί να γίνει  με την καλύτερη οργάνωση και προώθηση των τουριστικών αξιοθέατων στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων καθώς και στη βελτίωση των υποδομών .

Με εξαίρεση τη θέση τους σχετικά με τις λιμενικές ιδιωτικοποίηση , η στρατηγική τους- σημειώνει η εφημερίδα- φαίνεται να «δέσει» καλά με τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία εστιάζει τις ελπίδες της ανοικοδόμησης της οικονομίας της χώρας,  με επίκεντρο κυρίως στη ναυτιλία, τον τουρισμό και το διεθνές εμπόριο .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα