Επέμεινε στην αυτοκριτική για το Brexit

Σε μία συγκυρία που η Ευρώπη δοκιμάζεται από τις αναταράξεις του Brexit, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε παρών στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των 27 για το θέμα του Brexit.
Όπως λένε οι συνεργάτες του, θα εμφανιστεί μπροστά στους υπόλοιπους κεντροδεξιούς της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων οι Γιούνκερ, Μέρκελ, Ραχόι, Σαρκοζί) με ισχυρό το αίτημά του για εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό διεμήνυσε άλλωστε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Και όχι μόνον αυτό, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα για ελάφρυνση των όρων του ελληνικού προγράμματος, επαναφέροντας ουσιαστικά το αίτημά του για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.
Στη Συγγρού, στον απόηχο της απογοήτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στασιμότητα των Podemos, δεν θέλουν μεν να ταυτιστούν με τον Ραχόι πλην όμως θέλουν να αναδείξουν αντιστοιχίες μεταξύ της… πρώτης ήττας των λαϊκιστών στην Ισπανία, όπως λένε, με την επερχόμενη ήττα των… λαϊκιστών στην Ελλάδα.
Ως προς το Brexit, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη γραμμή της αυτοκριτικής, επιδιώκοντας έτσι να περιορίσει και τυχόν φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό. Σημειώνει ότι το Brexit πρέπει να γίνει εφαλτήριο αυτοκριτικής για την Ευρώπη, που πρέπει να ξαναβρεί την επαφή της με την καθημερινότητα και τους πολίτες, θέση που αναμένεται να επαναλάβει τόσο στο ΕΛΚ όσο και αύριο, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των κεντροδεξιών της Ευρώπης. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι και τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ.
Επίθεση στον Τσίπρα
Σκληρή προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε τηλεοπτική εκπομπή “η απλή αναλογική είναι συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία”. Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ανέφερε πως «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».
Ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας την άρνησή του στην απλή αναλογική, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων θα σήμαινε οι χρειάζονται τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Και πως «μεγάλος συνασπισμός θα σήμαινε η Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση». Τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την απλή αναλογική για να κόψει το ρεύμα της Ν.Δ. αλλά, όπως είπε, δεν θα τα καταφέρει και δεσμεύτηκε: «Αν ψηφίσει την απλή αναλογική, αμέσως, μόλις γίνουμε κυβέρνηση, σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου». Είπε ότι θα συμπεριλάβει και το δικαίωμα ψήφου των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ψήφο στα 17.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε επίσης στο αίτημα για εκλογές λέγοντας πως το κόστος παραμονής της σημερινής κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της. Όπως τόνισε δε «ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα και τα capital controls η ζημιά στην πραγματική οικονομία είναι τεράστια». Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι είναι τρία χρόνια χαμένα» εξηγώντας ότι στο τέλος του 2017 θα είμαστε στα ίδια με τα τέλη του 2014». Οπως τόνισε είναι «τεράστιο το πλήγμα αξιοπιστίας της χώρας και ιδίως τώρα» όπως είπε, παρομοιάζοντας την Ελλάδα με «καρυδότσουφλο σε μια ευρωπαϊκή θάλασσα ταραγμένη μετά το Brexit».
Στοχευμένες φοροαπαλλαγές
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση και για την οικονομική και φορολογική πολιτική που εφαρμόζει. «Όταν υπερφορολογείς, μειώνονται τα κρατικά έσοδα. Αυτό το ξέρουν όλοι, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση», ανέφερε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ θα τονώσει την αγορά ακινήτων.
«Εμείς θέλουμε να δρομολογήσουμε στοχευμένες φοροαπαλλαγές με προϋπόθεση να μειώσουμε ισόποσα τις δαπάνες», ανέφερε και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα πει για παράδειγμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι μπορεί σταδιακά να τον μειώσει ξεκινώντας από τα ακίνητα που δεν φέρνουν εισοδήματα. «Η ΝΔ πλήρωσε πολιτικά τον ΕΝΦΙΑ. Ενας φόρος κατοχής ακινήτων όμως είναι απαραίτητος. Δεν θα κάτσω σαν τον Τσίπρα εδώ μπροστά σας να σας πω ότι θα τον καταργήσω. Αλλά μπορώ να σας πω ότι σταδιακά θα τον μειώσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθούν ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως πχ στην Κύπρο που θα κάνουν ελκυστικές τις επενδύσεις ακινήτων σε ξένους επενδυτές. Εξέφρασε δε την διαφωνία του σε έναν ενιαίο flat φορολογικό συντελεστή, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει στην κλιμάκωση της φορολογίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε την ανάγκη χάραξης μιας «εθνικής γραμμής» για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά από το 2018. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι σε θέση τώρα η Ελλάδα να συζητήσει με την Ευρώπη μια νέα συμφωνία που θα δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή χαμηλότερα πλεονάσματα.
Όπως επεσήμανε ότι βασική διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς ξέρουμε πώς να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα»
Καταγγελία στην Εξεταστική

Με αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ν.Δ. και κυβέρνηση ξεκίνησε η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Η Αυγή» υπάρχει offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο, η οποία διατηρεί το 2,93% των μετοχών της εφημερίδας. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές ζήτησαν να γίνει γνωστό το όνομα της εταιρείας, αλλά και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της.
Η ένταση όμως δεν περιορίστηκε μόνο στο ζήτημα της offshore, αφού από την πλευρά της Ν.Δ. ο Νότης Μηταράκης έκανε λόγο για σειρά επιστολών του Αλέξη Τσίπρα στην Εθνική Τράπεζα, στις οποίες υποστήριζε ότι σύντομα θα περιερχόταν στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ ένα ακίνητο, το οποίο η Κουμουνδούρου δεσμευόταν πως ούτε θα υποθηκεύσει ούτε θα πουλήσει σε κάποιον άλλον πλην της ΕΤΕ, προκειμένου να λάβει δανειοδότηση. Ωστόσο, σύμφωνα με το «γαλάζιο» στρατόπεδο, μέχρι και σήμερα δεν έχει εμφανιστεί αυτό το ακίνητο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα