Επίδειξη αντοχής από την Πειραιώς

Ως επίδειξη αντοχής σε εξαιρετικά δύσκολους δημοσιονομικούς καιρούς μοιάζουν τα αποτελέσματα που «έγραψε» ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξεταζόμενο διάστημα τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού ομίλου ανήλθαν στο β΄ τρίμηνο του 2015 σε 275 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση), ενώ σε επίπεδο εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος 2015) τα αντίστοιχα ποσά ανήλθαν σε 545 εκατ. ευρώ (+11% σε ετήσια βάση).

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τη συνοπτική επικαιροποίηση που δημοσιοποίησε η Πειραιώς, η εικόνα βασικών οικονομικών στοιχείων της τράπεζας στο β΄ τρίμηνο του 2015 έχει ως εξής:

# Καθαρά έντοκα έσοδα: Ανήλθαν σε 472 εκατ. ευρώ, 4% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, Αιτία η επιβάρυνση από την αυξημένη χρήση του μηχανισμού ELA (π.χ. 39 εκατ. ευρώ επίπτωση το β΄ τρίμηνο έναντι 21 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο λόγω μη αποδοχής χρεογράφων και εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ). H περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα το β΄ τρίμηνο 2015 συνέβαλε στον μετριασμό της επίπτωσης του ELA (νέες προθεσμιακές 174 μ.β. τον Ιούνιο 2015 έναντι 227 μ.β. τον Ιούνιο 2014).

# Καθαρά έσοδα προμηθειών: Ανήλθαν σε 79 εκατ. ευρώ, έναντι 81 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η επικρατούσα οικονομική αβεβαιότητα κατά το β΄ τρίμηνο επηρέασε την παραγωγή προμηθειών, η οποία παρόλα αυτά επέδειξε ανθεκτικότητα.

# Καθαρά λειτουργικά έσοδα: Ανήλθαν σε 589 εκατ. ευρώ, αυξημένα 2% σε τριμηνιαία βάση. Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά λειτουργικά έσοδα το α΄ εξάμηνο 2015 ανήλθαν σε 1,185 δισ. ευρώ, αυξημένα 4% ετησίως.

# Επαναλαμβανόμενο λειτουργικό κόστος: Διαμορφώθηκε στα 321 εκατ. ευρώ, σχεδόν σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το α΄ εξάμηνο παρουσίασε μείωση 4% σε ετήσια βάση.

# Δείκτης δανείων σε καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών): Ανήλθε στο 39,4% στις 30 Ιουνίου 2015. Η δημιουργία καθαρών νέων δανείων σε καθυστέρηση περιορίσθηκε το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α’ τρίμηνο για τον Όμιλο (+111 εκατ. ευρώ από +264 εκατ. ευρώ) και την Ελλάδα (-7 εκατ. ευρώ από +191 εκατ. ευρώ).

# Δάνεια προ προβλέψεων: Διαμορφώθηκαν στα 70 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2015 (εκ των οποίων €64,2 δισ. στην Ελλάδα) έναντι 70,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο 2015 (εκ των οποίων €64,5 δισ. στην Ελλάδα).

# Καταθέσεις πελατών: Διαμορφώθηκαν στα 38,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 35,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Οι πυκνές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν σημαντικές εκροές καταθέσεων το α΄ εξάμηνο 2015, με σταθεροποίηση να παρατηρείται από τη λήξη της τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα στις 20 Ιουλίου λόγω και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε ό,τι  αφορά, εξάλλου, τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς από το Ευρωσύστημα, αυτή ανήλθε σε 37,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2015 –από €30,3 δισ. τον Μάρτιο 2015–, εκ των οποίων τα 22,2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ELA. Ωστόσο, παρατηρείται αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα σε σχέση με τον Ιούνιο 2015 (€35,8 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015, εκ των οποίων τα €21,2 δισ. από τον μηχανισμό ELA).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου αριθμούσε 1.098 μονάδες, με 804 καταστήματα στην Ελλάδα (778 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015) και 294 στο εξωτερικό (293 αντίστοιχα). Το δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω κατά 51 καταστήματα στη διάρκεια του 9μήνου 2015, με τον στόχο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα το 2017 (870 καταστήματα) να έχει ήδη επιτευχθεί. Αναφορικά, τέλος, με το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου, αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2015 σε 19.895 άτομα, εκ των οποίων 15.743 εργάζονται στην Ελλάδα.

 

 

Νέο συμβολαιακό deal με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ΑΕΣ

Δυναμικά συνεχίζεται η προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να ενισχύσει την αγροτική οικονομία και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος σε όλη την παραγωγική διαδικασία μέσω των προγραμμάτων της Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα προχώρησε σε μία νέα συμφωνία συμβολαιακής Κτηνοτροφίας με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου AΕΣ που αφορά σε τυροκομικά προϊόντα.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ιδρύθηκε το 1926 από μία μικρή ομάδα παραγωγών του νησιού, με σκοπό την υποστήριξη των αγροτικών τους δραστηριοτήτων, και το 1961 ίδρυσε το πρώτο τυροκομείο στο νησί για την τυροκόμιση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Σταδιακά η Ένωση εξελίχθηκε δυναμικά και προχώρησε σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, σε διεύρυνση της δραστηριότητάς της και αύξηση της παραγωγής και της γκάμας των προϊόντων της, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα την προσήλωσή της στην ποιότητα και τις παραδοσιακές αξίες.

Σήμερα στα βασικότερα προϊόντα της Ένωσης συγκαταλέγονται μία μεγάλη γκάμα τυριών (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, λευκό τυρί, σκληρό τυρί, ξινότυρο, ξινομυζήθρα κ.ά.), εκ των οποίων η γραβιέρα Νάξου έχει αποσπάσει βραβεία από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και η πιστοποιημένη-τυποποημένη πατάτα Νάξου. Τα τυροκομικά προϊόντα της Ένωσης διατίθενται στην εταιρεία Leader, ενώ οι πατάτες προωθούνται από την Ένωση στην κεντρική λαχαναγορά Αθηνών και σε μεγάλες αλυσίδες Supermarkets.

Μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο κτηνοτρόφος έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη τη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στην Ένωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα