Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση 

 

 

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να κλείσει με επιτυχία το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το πρώτο καλό νέο φτάνει από τη Γερμανία, αποσυνδέοντας το τραπεζικό από την αξιολόγηση, ο δρόμος όμως που πρέπει να καλυφθεί είναι ακόμα μακρύς.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για την παρακολούθηση των εσόδων και με στόχο να μην εκτροχιαστούν, όπως προβλέπεται από τα πρώτα στοιχεία. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στο γεγονός πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αντεπεξέλθουν τόσο στις παλαιότερες υποχρεώσεις τους όσο και στις νέες, προσφέροντας στα δημόσια ταμεία 6 δισ. ευρώ σε λιγότερους από 6 μήνες. Μάλιστα, ήδη έχουν καταρτίσει το σχέδιο Β΄, το οποίο όμως σκοντάφτει πάνω στην τρόικα μιας και το υπουργείο Οικονομικών ως λύση βλέπει το σύστημα των 100 δόσεων το οποίο δεν θα πρέπει να αλλάξει ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.
Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, μόνο που η αναβολή της επίσκεψής του στην Αθήνα υποχρεώνει την κυβέρνηση να βρει άλλη λύση ώστε να πείσει τα κλιμάκια.

Το πρόβλημα  εστιάζεται στο γεγονός πως πολλοί οφειλέτες δεν θα μπορέσουν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να χάσουν ακόμα και τις ρυθμίσεις που έχουν – κάτι που θα ήταν καταστροφικό.

Τόσο η μείωση των δόσεων, όσο και η αύξηση των επιτοκίων που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου, οδηγούν σε μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την ώρα όμως που έρχονται συνεχώς και δόσεις φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και προσεχώς τα τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, και αν χάσουν κάποια πληρωμή φόρου από όλους αυτούς που επίκεινται, ο φορολογούμενος χάνει σχεδόν αυτομάτως τη ρύθμιση.

Το σημαντικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι πως οι τροϊκανοί έχουν άλλες απόψεις και μάλιστα θεωρούν αποτυχημένη τη ρύθμιση Βαλαβάνη, καθώς προκρίνουν τις κατασχέσεις από τα… έσοδα.

Όπως άφησε να εννοηθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση δεν αντιλέγει σε μια βελτίωση της ρύθμισης, όμως αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στόχευση. «Υπάρχει το ζήτημα των 100 δόσεων που ήταν ενδεχομένως και από τα πιο επιτυχημένα μέτρα της προηγούμενης θητείας της κυβέρνησής μας, που απέδωσε και στα δημόσια έσοδα, αλλά βεβαίως έβγαλε από πάρα πολλούς συμπολίτες μας τον βραχνά του χρέους, προς τις Εφορίες, τα Ταμεία κ.λπ. Και εδώ πραγματικά υπάρχουν μερικά σημεία για κάποιους –όχι για πολλούς– που με κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να χάσουν τη δυνατότητα αυτή. Αυτό έχει να κάνει με κάποιους οι οποίοι κρίνεται ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να πληρώσουν και δεν το κάνουν, με βάση τα έσοδά τους και με βάση την οικονομική κατάστασή τους, αυτό εννοώ. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό, γιατί αυτό ενδεχομένως να μην ήταν και τόσο κακό, αλλά όσο το ότι προσκρούουν κάποιες διατάξεις των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, αν για κάποιον στη συνέχεια δημιουργείται ένα άλλο χρέος, τότε να βγαίνει από το καθεστώς των 100 δόσεων. Εδώ, όμως, δίνεται μια μεγάλη μάχη αυτήν τη στιγμή που συζητάμε και είναι σε επαφή όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και με τα τεχνικά κλιμάκια με τα οποία γίνονται οι συζητήσεις και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποτραπούν μερικά από αυτά τα σημεία. Και είμαστε πάρα πολύ κοντά σ’ αυτό», σημείωσε.

 

Διαρροές για αποσύνδεση

Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες και επίσημα να αποσυνδεθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την πρώτη αξιολόγηση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορία που διέρρευσε σε γερμανικά ΜΜΕ, αυτό είναι θέση όχι μόνο του Μάριο Ντράγκι αλλά συνολικά του Δ.Σ. της ΕΚΤ, του SSM και της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται δε και από στελέχη των ελληνικών εποπτικών τραπεζικών αρχών πως η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών εξ αρχής ήταν «μη συσχετιζόμενη» με την «αξιολόγηση».

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τις «διαρροές» στα γερμανικά ΜΜΕ, εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως τη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή την αλλαγή της νομοθεσίας για το ΤΧΣ και τον τρόπο συμμετοχής του στις επικείμενες ΑΜΚ και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

Επί του πρακτέου, στις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται να καθοριστεί το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής τους, με τον στόχο οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν να έχουν καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα καθορίζει τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ποσό της νέας ανακεφαλαιοποίησης θα γίνουν στο τέλος του μήνα, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενημερωθούν για τα τελικά νούμερα λίγες ημέρες νωρίτερα, έχοντας υπογράψει αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα