Επί τάπητος όλα τα θέματα

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης περιλαμβάνει το μενού της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και βέβαια πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος θα ξεκαθαρίσουν πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, ποιοι θα φύγουν, ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα εισέλθουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ όπως λένε συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα τεθούν επί τάπητος και όλα τα ζητήματα που «πλήγωσαν» την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, αλλά και οι προτάσεις του Βενιζέλου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών με αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πάντως πολλές από τις απαιτήσεις του αντιπροέδρου έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Μαξίμου και γι’ αυτό το λόγο κάποιοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού έσπευσαν να διαδώσουν μέσω των φιλικών τους ιστοσελίδων, ότι καμία από τις προτάσεις του αντιπροέδρου δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές.

Βέβαια, όπως έγινε γνωστό από την Χαριλάου Τρικούπη ο Βενιζέλος θα ρίξει στο τραπέζι το χαρτί του Ανδρέα Λοβέρδου, όχι τόσο για να υπουργοποιηθεί, αλλά για να αναλάβει ένα ειδικό ρόλο, ώστε να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές, μίας και είχε πολλές επαφές το προηγούμενο διάστημα, ώστε να υπερψηφίσουν τουλάχιστον τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή, τότε η κυβέρνηση θα έχει ανοιχτό το δρόμο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Σε ότι αφορά την αλλαγή εκλογικού νόμου, από το Μαξίμυο υποστηρίζουν ότι μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα χάνεται και για τη Ν.Δ. το προνόμιο αυτό.

Έτσι σε οποιαδήποτε κυβέρνησης συνεργασίας ο αρχηγός του ενός πόλου (της Ν.Δ.) θα άγεται και θα φέρεται από το τι θέλουν οι κυβερνητικοί εταίροι. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν εάν σήμερα εφαρμοστεί απλή αναλογική αυτό σημαίνει πως ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολος– εξάλλου τα τελευταία 40 χρόνια το 50% + 1 έχει επιτευχθεί μόνον μία φορά, όταν το πήρε ο Καραμανλής το Νοέμβριο του ’74. Μάλιστα σε συνθήκες πόλωσης και μετά από ένα άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση η οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση αλλαγής εκλογικού νόμου μόνο ως ένδειξη πανικού θα μεταφραστεί με απροσδιόριστες παρενέργειες. Εάν θέλεις, λοιπόν, απλή αναλογική στην ουσία λες πως ο σχηματισμός κυβέρνησης από δύο κόμματα είναι αδύνατη και πως πας σε συμμαχικές κυβερνήσεις περισσότερων κομμάτων. Πας σε μια ομηρία των μεγάλων κομμάτων από τα μικρά.

Τα πρόσωπα

Όμως στην συνάντηση της Πέμπτης οι δύο αρχηγοί, όπως τονίζουν συνεργάτες τους θα ρίξουν στο τραπέζι και τα ονόματα των υπουργών και υποψηφίων για υπουργοποίηση. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει άποψη για την απόδοση των υπουργών, όμως την ίδια ώρα δέχεται πιέσεις τόσο από το εσωτερικό του κόμαμτος, όσο και από τον αντιπρόεδρο για στροφή σε πιο κεντροαριστερές λύσεις.

Έτσι υπάρχουν πρόσωπα, που το ΠΑΣΟΚ δεν τα θέλει, όπως για παράδειγμα ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν συγχώρεσαν στον κ. Γεωργιάδη την επιμονή του να υπερασπιστεί ένα μέτρο (τα 25 ευρώ) το οποίο δεν ήταν καινούριο, αλλά θα κάλυπτε τα έξοδα των άπορων πολιτών και φυσικά είχε ψηφιστεί επί ΠΑΣΟΚ! Τότε ο υπουργός Υγείας είχε όχι μόνο ξεκαθαρίσει ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνταν οι χρονίως πάσχοντες, οι άποροι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 80%, αλλά είχε καλέσει και το ΠΑΣΟΚ αν δεν ήθελε την υλοποίηση του μέτρου, να καταθέσει προτάσεις για ισοδύναμα.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως είναι για τη ΝΔ που έχει κατανοήσει ότι θα πρέπει να προσεγγίσει και πάλι τους δεξιούς ψηφοφόρους και να βάλει στην πρώτη γραμμή πιο ισχυρά πρόσωπα με καθαρό δεξιό λόγο.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα