Το ευρύ rotation του Κυριάκου και η παρέλαση του Οκτωβρίου

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με απομάκρυνση των αδύναμων κρίκων για να αποκτήσει εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων η κυβέρνηση

Όσοι γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλούν μαζί του, κάνουν λόγο για ένα επίμονο άνθρωπο που δεν του αρέσουν οι αλλαγές. Ακόμη και σήμερα που όλοι παραδέχονται ότι το περίφημο rotation που έκανε μετά τη νίκη στις εκλογές του Ιουνίου στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν και το πλέον επιτυχημένο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν κι έχει δεχθεί ουκ ολίγες εισηγήσεις ακόμη και από συνεργάτες του στο Επιτελικό Κράτος, εξακολουθεί να υποστηρίζει την άποψη ότι δεν είναι ένθερμος οπαδός των μεγάλων αλλαγών σε ένα ανασχηματισμό. Και η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης του οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα περισσότερο θύμιζαν προπονητή ποδοσφαίρου που πλέον έχει το δικαίωμα για πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα. Βέβαια λόγω των πέντε αλλαγών οι προπονητές ποδοσφαίρου ακολουθούν το rotation και για ψύλλου πήδημα. Και εάν το ματς στραβώσει, τότε με τις πέντε αλλαγές μπορούν να το γυρίσουν.

Στην πολιτική δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πολλές φορές μία αστοχία ενός υπουργού δεν διορθώνεται. Όχι τόσο στην πράξη, όσο στην συνείδηση του ψηφοφόρου. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι το rotation του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς άλλαξε τους 22 από τους 23 υπουργούς. Άλλαξε ακόμη και υπουργούς που λατρεύτηκαν από τον κόσμο και που ήταν άκρως επιτυχημένοι. Όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τόσο ευρύ rotation το ρίσκο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πολύ μεγάλο. Κάτι που φάνηκε και με τις αλλεπάλληλες ατυχίες με τις πυρκαγιές και τη Θεομηνία.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι νέοι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να ενημερωθούν για τα νέα τους καθήκοντα. Αν μάλιστα προσθέσουμε ότι σε κάθε υπουργείο δεν υπήρχε σταθερά, δηλαδή άλλαξαν και οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς, τότε το μέγεθος του ρίσκου που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγγίζει τα όρια της εμμονικής αυτοκτονίας. Ειδικά όταν μιλάμε για κυβερνητικό σχήμα. Πιθανών ο πρωθυπουργός να σκέφθηκε ότι επειδή το κυβερνητικό σχήμα της προηγούμενης τετραετίας στάθηκε όρθιο σε απίθανες και πρωτόγνωρες παγκόσμιες κρίσεις, υπάρχει πλέον το know how. Όμως όπως φαίνεται στις πρώτες 100 ημέρες της νέας γαλάζιας διακυβέρνησης το know how δεν είναι αρκετό για να λειτουργήσουν όλα τα υπουργεία στον ίδιο ρυθμό.

Η αίσθηση της κοινωνίας

Ανεξάρτητα από το εάν δεν έχουν ξεκινήσει οι δημοσκοπήσεις, λόγω και των αυτοδιοικητικών εκλογών, η αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία είναι ότι η κυβέρνηση έχασε το momentum μετά τις διπλές εκλογές, λες και χάθηκε η συνέχεια ενός ενδιαφέροντος αφηγήματος κι ενός μεταρρυθμιστικού οίστρου, λες και χάθηκε η πρωτοβουλία των κινήσεων, λες και χάθηκε η ικανότητα να διαμορφώνει την ατζέντα που φαίνεται τώρα να διαμορφώνεται δυστυχώς ερήμην της. Υπάρχει μια αίσθηση παραλυτικής αδράνειας, μιας ανεξήγητης αφωνίας και μιας απλής παρακολούθησης των εξελίξεων με αρκετούς υπουργούς σε ρόλο σχολιαστών την ώρα που απαιτούνται έργα και πράξεις.

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη με το καλημέρα και πριν πάρει ανάσα από την μακρά προεκλογική περίοδο έπεσε απ’ ευθείας στα βαθιά με τις πυρκαγιές, τον φόνο του φιλάθλου της ΑΕΚ (μετά την επέλαση των Κροατών χούλιγκαν), αλλά και τη θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία. Αν σε όλα αυτά υπολογίσουμε και την ραγδαία επιδείνωση των μεταναστευτικών ροών, που προσεγγίζουν την πριν από το 2019 εποχή, τότε γίνεται αντιληπτό πως η νέα διακυβέρνηση έχει πραγματικά δύσκολο έργο μπροστά της.

Οι κυβερνήσεις βέβαια κρίνονται για τις διαχειριστικές τους ικανότητες, όταν συμβεί το απρόβλεπτο. Εξάλλου γι’ αυτό το λόγο ψηφίστηκε η Νέα Δημοκρατία λαμβάνοντας ποσοστό κόμματος εξουσίας στην προ μνημονίων εποχή. Όμως το ξεκίνημα της δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Και το άσχημο για τη νέα κυβέρνηση είναι ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει κάποιες σημαντικές επιτυχίες, όπως είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση της ανεργίας που φέρνει και το ξεπάγωμα των τριετιών, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό, που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μην ανακόψει την κοινωνική της πολιτική.

Άλλες εποχές

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν θα κάνει ανασχηματισμό. Όμως τόσο πηγές του Μαξίμου, όσο και συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν ότι «δεν θα μπορεί να αποφύγει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για να κουρδίσει εκ νέου το κυβερνητικό σχήμα». Οι ίδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού, όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν με πρώτο διδάξαντα τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ο Ανδρέας έκανε λόγο για επανεκκίνηση της κυβέρνησης με τις αλλαγές, ενώ τώρα όλοι θα μιλούν για μία ομολογία αποτυχίας εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό θα συμβεί, διότι πολύ απλά είναι διαφορετικές εποχές. Τότε η ενημέρωση των πολιτών γίνονταν μέσω των εφημερίδων, της κρατικής τηλεόρασης και του κρατικού ραδιοφώνου, ενώ τώρα πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός έχει ξεκινήσει το πανηγύρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει ξεχωρίσει τους αδύναμους κρίκους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και λογικά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα υπάρξουν αλλαγές. Όχι εκτεταμένες, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι και η δήλωση ότι δεν σκέφτεται να κάνει ανασχηματισμό ήταν μεταξύ των «ΔΕΝ» που είπε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Πρώτο καλύτερο στην συγκεκριμένη λίστα ήταν ότι δεν θα επιτρέψει να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας, όπως επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω για το πολιτικό κόστος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Όμως την ίδια ώρα απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν για τη διαχείριση πυρκαγιών και πλημμυρών από την κυβέρνησή του. Προφανώς διότι από τη στιγμή που αναγνώριζε ευθύνες υπουργών, έπρεπε άμεσα να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις, όπως έκανε με τις περιπτώσεις των κ.κ. Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη. Προφανώς ισχύει η παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Ο Αύγουστος πέρασε και σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στον Οκτώβριο. Στην ποδοσφαιρική λογική ισχύει για κάθε νέο προπονητή το ερώτημα «εάν θα προλάβει την παρέλαση». Στην πολιτική οι πρωθυπουργοί δεν αλλάζουν, όμως κάποιοι υπουργοί ίσως να μην βιαστούν να παραγγείλουν νέα κοστούμια για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα