Επαναρχίζουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Σε νέα φάση μπαίνει το Κυπριακό, μετά την σημερινή ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου (στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας) και την επικύρωση της συμφωνίας των δύο ηγετών επί της Κοινής Διακήρυξης, το τελικό κείμενο της οποίας ανάγνωσε η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης έδωσαν οδηγίες για συνάντηση των διαπραγματευτών εντός της εβδομάδας.

Να σημειώσουμε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών στον ειδικό χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας διήρκεσε περίπου μία ώρα, με εξαμελείς αντιπροσωπείες να τους συνοδεύουν.

Η κοινή δήλωση

Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη και η παράτασή της θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η διευθέτηση θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή και πρωτίστως θα επωφελούνται οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι. Η διευθέτηση χαρακτηρίζεται από σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, καθώς και στη ξεχωριστή ταυτότητα και την ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με τρόπο που να οδηγεί σε αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο να φθάσουν σε διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3. Η διευθέτηση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι ταυτόχρονα πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει, και δεν θα υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο, την μια και μόνη κυπριακή ιθαγένεια. Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και θέματα που είναι σαφώς σχετικά με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της, θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα.

Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τις συνιστώσες πολιτείες. Οι συνιστώσες πολιτείες θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, χωρίς παρεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα παρεμβαίνουν στις νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών και οι νομοθεσίες των συνιστωσών πολιτειών δεν θα παρεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά σε σχέση με τα πιο πάνω θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία από την άλλη.

4.Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη λύση μετά από την έγκριση της διευθέτησης σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλη την επικράτεια. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο της Χώρας και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των αρχών των συνιστωσών πολιτειών. Η ένωση της ομοσπονδίας ή μέρους αυτής με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή η οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται.

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσία να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία, όταν κρίνεται αναγκαίο. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά κρίνεται απαραίτητο. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία αποκλείεται.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών ή οποιαδήποτε δημόσια αρνητικά σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Είναι επίσης προσηλωμένοι στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα παράσχουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια

ενωμένη Κύπρο.

Η επίσημη δήλωση Αναστασιάδη

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης προέβη στην εξής επίσημη δήλωση: «Θέλω να πιστεύω πως η σημερινή μέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένο το νησί και το λαό μας για σαράντα τόσα χρόνια.

Η επιθυμία των ηγετών και των δύο κοινοτήτων είναι μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης να καταλήξουμε σε μία λύση που θα τερματίζει οριστικά τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνύπαρξη, συνδημιουργία και προκοπή.

Είναι καλά γνωστό πως η λύση θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής και τη σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων του O.H.E, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα ομόσπονδο, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος με πολιτική ισότητα που θα επανενώνει το Κράτος, το λαό και την οικονομία. Μία λύση που θα είναι διαρκής, λειτουργική και βιώσιμη.

Η σημερινή κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο και τις βασικές αρχές λύσης. Αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών αλλά και του λαού της Κύπρου να εργαστούν ώστε, από τη μια, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους αλλά, και ταυτόχρονα, να πετύχουμε μία λύση που δε θα αφήνει νικητές και ηττημένους.

Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του τόπου και σεβόμενος πλήρως τις διαφορετικές απόψεις, την καλώ ανταποκρινόμενη στην κοινή επιθυμία του συνόλου των Ελληνοκυπρίων να ενώσουμε δυνάμεις για αυτά που ακολουθούν γιατί είναι καλά γνωστό πως το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την τελική λύση αλλά την απαρχή μίας επίπονης προσπάθειας προκειμένου να φτάσουμε στους επιθυμητούς στόχους.

Είμαι βέβαιος, πως η αγάπη προς την πατρίδα μας αλλά και ο δεδομένος πατριωτισμός του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και του λαού θα επιτρέψουν ώστε ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την οριστική δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας».

Κάμερον: Η σημερινή συμφωνία είναι ένα βήμα προς τα εμπρός

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε με δήλωσή του τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Κάμερον ανέφερε πως «η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

«Η συμφωνία παρέχει μία πραγματική ευκαιρία για να εξασφαλιστεί μία διαρκής και συνολική λύση και συγχαίρω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Δρ. Έρογλου για το θάρρος που έχουν επιδείξει, συμφωνώντας στην επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Κάμερον.

Η δήλωσή του καταλήγει: «Ο συνεχιζόμενος πραγματισμός τους και η προθυμία να βρουν μία λύση θα είναι ζωτικής σημασίας τους επόμενους μήνες για να διασφαλιστεί ότι η επανένωση της Κύπρου θα γίνει πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πλήρως όλους τους Κυπρίους στον κοινό τους στόχο για μία ενωμένη και ευημερούσα νήσο».

Ερντογάν: Θα λυθεί το Κυπριακό

Την προσδοκία ότι θα λυθεί το Κυπριακό, εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

«Οδηγούμαστε σε μια νέα περίοδο στην Κύπρο. Η ευχή μου είναι μακάρι να μην γίνει βήμα πίσω από το σημείο που φτάσαμε αυτή τη στιγμή και έτσι πιστεύω ότι θα λύσουμε και το Κυπριακό. Έχουμε αυτή την προσδοκία», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

«Καλωσορίζουν» την επανέναρξη των συνομιλιών Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με κοινή δήλωσή τους, καλωσόρισαν τη συμφωνία των δύο ηγετών στην Κύπρο επί του κοινού ανακοινωθέντος και εξέφρασαν την ετοιμότητα να διευκολύνουν τους όρους μιας λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Ειδικότερα, «η ΕΕ καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θέτει ισχυρές βάσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη συνολική λύση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος».

«Η κοινή αυτή δήλωση αναμένεται να βοηθήσει τους δύο ηγέτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ζητήματα ουσίας και να προχωρήσουν τάχιστα σε αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» αναφέρουν.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι συγχαίρουν και χαιρετίζουν το κουράγιο που επέδειξαν οι δυο ηγέτες στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

«Τη στιγμή της ένταξης της Κύπρου, η Ε.Ε. είχε δηλώσει την ετοιμότητά της να διευκολύνει τους όρους μιας λύσης σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες εδράζεται η ΕΕ» επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τους δύο προέδρους, «η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της, στηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να προσφέρει κάθε στήριξη στις εμπλεκόμενες πλευρές και στον ΟΗΕ, όπως αυτοί το θεωρούν πιο χρήσιμο».

Με την επανάληψη των συνομιλιών ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα, παράλληλα η Κομισιόν θα επιταχύνει τις προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει την τ/κ κοινότητα για την εφαρμογή του κεκτημένου, τονίζουν.

Η Ε.Ε. στηρίζει επίσης τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών επί ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός μομέντουμ με στόχο τη λύση και προς όφελος του κυπριακού λαού. Η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να εξετάσει με δημιουργικό τρόπο το πώς θα συμβάλει σ’ αυτό το στόχο με την προοπτική μια συνολικής λύσης, καταλήγει η δήλωση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα