Επανεξέταση των κακουργημάτων προανήγγειλε ο Νίκος Παρασκευόπουλος

Επανεξέταση των κακουργημάτων προανήγγειλε ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον real fm αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και το  μεγάλο αριθμό κρατουμένων που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, ιδίως του Κορυδαλλού.

«Βέβαια και η φυλακή είναι σύστημα. Δεν μπορείς να κάνεις μόνο μία επέμβαση και να έχεις βελτίωση. Η επέμβαση πρέπει να γίνει σε πολλά πεδία. Και ένα θέμα το οποίο επεσήμανα που μου φάνηκε ότι είναι σημαντικό για να μην γεμίζουν οι φυλακές είναι να μην έχουμε τόσα πολλά κακουργήματα, όσα υπάρχουν στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι: «Το πρώτο είναι το ότι χρειάζεται περισσότερο προσωπικό η φυλακή. Να σας πω μάλιστα, δεν ξέρω αν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά στις φυλακές το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά είναι το προσωπικό. Να φανταστείτε υπάρχουν και πτέρυγες οι οποίες είναι κενές, διότι δεν υπάρχει προσωπικό που να μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία τους. Υπάρχουν δρομολογημένες θέσεις μέσα στο Εθνικό Πρόγραμμα του 2015 για θέσεις φυλάκων και ελπίζω αυτό ότι θα δώσει μία ώθηση η οποία θα επιτρέψει στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας, η οποία είναι και το πιο σημαντικό. Ισως και στο άνοιγμα κάποιων πτερύγων που τώρα είναι κλειστές».

Και πρόσθεσε: «Βέβαια και η φυλακή είναι σύστημα. Δεν μπορείς να κάνεις μόνο μία επέμβαση και να έχεις βελτίωση. Η επέμβαση πρέπει να γίνει σε πολλά πεδία. Και ένα θέμα το οποίο επεσήμανα που μου φάνηκε ότι είναι σημαντικό για να μην γεμίζουν οι φυλακές είναι να μην έχουμε τόσα πολλά κακουργήματα, όσα υπάρχουν στη χώρα μας».

Συνέχισε δε λέγοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα 15-20 χρόνια, είχαμε ένα μεγάλο αριθμό πλημμελημάτων τα οποία με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις μετατράπηκαν σε κακουργήματα. Αυτή ήταν μία τάση η οποία συνέβαλε στο να έχουμε υπερφόρτωση των φυλακών γιατί όπου κακούργημα και φυλακή, ενώ στο πλημμέλημα μπορούμε να έχουμε και μετατροπή, μπορούμε να έχουμε και χρηματική ποινή, μπορεί να μην μπει κάποιος στη φυλακή. Αυτό μας επιβάλει να επανεξετάσουμε τα κακουργήματα αυτά».

Και σημείωσε: «Στο πεδίο αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε μία άμεση παρέμβαση, είναι ένα θέμα το οποίο θα το εισαγάγω στην επιτροπή αναθεώρησης του ποινικού κώδικα και θα το δει μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων του ποινικού κώδικα στο σύνολό τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα