Επιστράτευση στελεχών και μετωπική με ΣΥΡΙΖΑ

Κήρυξη «πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα να επαναπατριστούν οι «χαμένοι» και επιστράτευση όλων των στελεχών. Αυτοί είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ μέχρι και τα τέλη Μαΐου, κουβαλώντας πλέον στις αποσκευές του την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τη γραμμή του κόμματος για την αλλαγή του κλίματος έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση της εκλογική επιτροπής του κόμματός του. Στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα και πριν το Πάσχα να επιστρατευτούν τα διαχρονικά πρωτοκλασσάτα στελέχη της Χαριλάου Τρίκουπη για να ενισχύσουν την προσπάθεια για τις ευρωεκλογές και να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα εδώ.

Φυσικά και το βάρος πέφτει στις εκλογές για την Ευρώπη, καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές η παρουσία του κόμματος είναι περιορισμένη ενώ ακόμα και παλιοί του υποψήφιοι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι. Άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις, αν καταφέρουν να υπερισχύσουν των αντιπάλων τους, τότε η νίκη συμφέρει να οριστεί ως… ανεξάρτητη.

Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να μην καταφέρει καμία νίκη ο ΣΥΡΙΖΑ σε περιφέρειες ή δήμους. Αυτό, μάλιστα, το τόνισε και στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος που δήλωσε βέβαιος πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα κερδίσει ούτε έναν δήμο ούτε μια περιφέρεια!

Το μήνυμα και η συσπείρωση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως η χώρα σώθηκε λόγω των προσπαθειών του κόμματος του και μόνο. Χαρακτηριστικό είναι πως σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε πως από τα 28 δισ. ευρώ της συνολικής προσαρμογής, τα 25 δισ. είναι επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ και τα 3 δισ. της κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία φαίνονται καθαρά και ανάγλυφα λόγω κάποιων περιστατικών, υπονοώντας την υπόθεση Μπαλτάκου.

Η προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος φαίνεται ξεκάθαρα και από την σύνθεση της 15μελούς γραμματείας που έχει την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα, και στην οποία συμμετέχουν οι: Κώστας Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Κουτσούκος, Θάνος Μωραΐτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Φώτης Χατζημιχάλης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Παναγιώτης Ρήγας και Πάρις Κουκουλόπουλος.

Μάλιστα, πετώντας το μπαλάκι στα παλιά στελέχη του κόμματος ο πρόεδρος τόνισε με νόημα πως «τα ιστορικά μας στελέχη δεν χρειάζονται πρόσκληση, είναι πάντα η πόρτα και οι διαδικασίες ανοιχτές, γιατί η πόρτα τους ανήκει».

Δεν παρέλειψε να περάσει και το μήνυμα πως η «Ελιά» είναι δημιούργημα του κόμματος του τονίζοντας πως ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και φωτίζει την «Ελιά», η οποία χάρη στον ήλιο ανεβαίνει. Να σημειωθεί πως την Κυριακή, σε ειδική εκδήλωση θα ανακοινωθεί η δέσμη των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, που αποτελείται από 40 υποενότητες, κατανεμημένες σε τέσσερις άξονες: Κράτος και Πολιτικό Σύστημα, Ευρώπη, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική.

Επιπλέον, εντός της εβδομάδας αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών, ενώ οι πρώτες αφίσες έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, από εθελοντές της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» προς ώρας και τα πρώτα συνθήματα περί «δύναμης και ευθύνης της Δημοκρατικής Παράταξης» κοσμούν ήδη τις εκδηλώσεις του κόμματος, όπως έγινε και την Κυριακή στην διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο σε μια προσπάθεια εκτός των άλλων να ενισχύσει και την δικιά του εικόνα.

Οι εσωκομματικές γκρίνιες καλά κρατούν…

Οι προσπάθειες του Ευ. Βενιζέλου πάντως σκοντάφτουν στον εσωκομματικό πόλεμο που μαίνεται στην Χαριλάου Τρικούπη. Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, που απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης στήριξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης (φωτ.).

Ο γραμματέας του κόμματος, μη έχοντας το «χρίσμα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη «γραμμή» σταυροδοσίας που διοχετεύεται ήδη ανά την επικράτεια, την περίοδο αυτή σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε επαφή με ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας προκειμένου να πάει με αξιώσεις κόντρα στον εκλεκτό του προέδρου.

Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή καθώς το ΠΑΣΟΚ αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις θα εκλέξει ένα ευρωβουλευτή και ίσως μάλιστα από την δεύτερη κατανομή και συνεπώς μόνο ο πρώτος σε σταυρούς θα μετακομίσει τις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα θα αναδειχθεί σε «βασικό παίχτη» στην κούρσα διαδοχής που θα ξεκινήσεις μετά τις ευρωεκλογές κατά πάσα πιθανότητα.

Πάντως εκτός από τους δύο, σκληρή μάχη δίνουν στο παρασκήνιο ο Παντελής Καψής και η Συλβάνα Ράπτη για ευνόητους λόγους, η μέχρι πρότινος εκλεκτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, ο Νίκος Μπίστης από την πλευρά της «Ελιάς» και η Βασιλική Σουλαδάκη, η οποία έχει τη στήριξη του γραμματέα του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα