Επιβάλλει Ζαγοράκη ο Ανδρουλάκης

Με θεσμικές κινήσεις θα πορευθεί το ΠΑΣΟκ στην προεκλογική περίοδος ασκώντας σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση

Μπορεί οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να μην απέφεραν κέρδη και να δείχνει το Κίνημα καρφωμένο στην 3η θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν αισιόδοξοι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και δηλώνουν αισιόδοξοι εκτιμώντας ότι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές οι ψηφοφόροι θα αναγνωρίσουν και την σκληρή αντιπολίτευση, αλλά και τον θεσμικό τρόπο με τον οποία ασκείται εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη και συνολικά από το ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο θεσμικός τρόπος αντιπολίτευσης-σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- άρχισε να ξεδιπλώνεται και με τη συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδείξει τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ και όχι να ρίχνει άσφαιρες πιστολιές στον αέρα.

Ταυτόχρονα το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και για τα μείζονα θέματα, επιμονή στην ανάδειξη εκείνων που «δυσκολεύουν» ιδιαίτερα στα γκάλοπ το Μέγαρο Μαξίμου, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η τραγωδία των Τεμπών.

Η ανάπτυξη της προεκλογικής καμπάνιας με περιοδείες και εξορμήσεις στην περιφέρεια αλλά και στο λεκανοπέδιο, όπου το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μικρότερα ποσοστά. Η ηγεσία εκτιμά ότι ο στόχος είναι εφικτός, καθώς το κόμμα του έχει δομές και οργάνωση για να στηρίξουν τις μάχες της «πρώτης γραμμής» σε μια εκ των πραγμάτων καθοριστικής σημασίας για την πορεία του συγκυρία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει δε, να πιστεύει, ότι το «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων βρίσκεται στην προσπάθεια ανανέωσης, ωστόσο στις τρεις Επιτροπές που εξετάζει να συγκροτήσει – την πολιτική, την οργανωτική και την επικοινωνιακή- σκοπεύει να αξιοποιήσει και στελέχη με εμπειρία από την ανάπτυξη του πολιτικού σχεδιασμού και των προεκλογικών αναμετρήσεων. Παύλος Χρηστίδης και Κώστας Σκανδαλίδης, ένας νέος βουλευτής και ένας πρώην υπουργός αντίστοιχα, θα έχουν για παράδειγμα κεντρικό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο, όπως το σύνολο των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί επίσης ότι το ευρωψηφοδέλτιο, που θα παρουσιαστεί αύριο το πρωί στην πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να κρατήσει ανοιχτές τις γέφυρες με το κεντροαριστερό ακροατήριο και να προσεγγίσει και νέες «δεξαμενές» ψηφοφόρων. Εκτός από τον νυν ευρωβουλευτή, Νίκο Παπανδρέου υποψήφιοι θα είναι μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Λευτέρης Καρχιμάκης, Κώστας Τσουκαλάς, Ηλίας Κικίλιας, Σάκης Αρναούτογλου, Κώστας Χρυσόγονος, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Παναγιώτης Δημόπουλος, Γιώργος Τσούμας, οι κυρίες Όλγα Μαρκογιαννάκη, Μαρία Δαφέρμου, Άννα Παπαδοπούλου, Ρόζα Βρεττού κα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχει κλειδώσει και η υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη (μεταγραφή από τη Νέα Δημοκρατία) καθώς ο αρχηγός της εθνικής ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό θρίαμβο του 2004 διατηρεί άριστες σχέσεις με το Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρουν συνεργάτες του δεν πρόκειται να σταθεί σε αντιδράσεις που υπάρχουν κατά της υποψηφιότητας του Θοδωρή Ζαγοράκη κι έχουν εξωτερικευτεί από τον πρώην γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Σε προσωπική κόντρα

Το δεύτερο μέρος της προεκλογικής τακτικής είναι η αντιπαράθεση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή, για να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής. Κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης την προσωπική κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο να δείξει στην κοινωνία, ότι αυτός είναι ο βασικός αντίπαλος του πρωθυπουργού.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό, ανεβάζοντας μάλιστα με κάθε ευκαιρία τους τόνους. Κάτι που έκανε και την Τετάρτη, όταν έλαβε το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την αιφνιδιαστική δικαστική έφοδο στα κεντρικά του ΟΣΕ. Εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πρωταγωνιστή της τοξικότητας. Απαντώντας στην καταγγελία του πρωθυπουργού για τοξικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε επί λέξει ότι «καταγγέλλει την τοξικότητα ο άνθρωπος που πρωταγωνιστεί της τοξικότητας, όταν συνεχώς βλέπουμε το τρίπτυχο διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία», θυμίζοντας με νόημα ότι στελέχη του πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου και στενοί συνεργάτες του εμπλέκονται σε σκάνδαλα που δηλητηριάζουν τη  δημόσια ζωή και αντί να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Περιγράφοντας μάλιστα τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ Αλλαγής στην προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης των Τεμπών, όπου η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί το μοντέλο των υποκλοπών, προβαίνοντας στη μία μετά την άλλη τις θεσμικές κινήσεις, ως άλλος Ηλίας Ηλιού, ο κ. Ανδρουλάκης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με τις συνεχείς θεσμικές μας πρωτοβουλίες». Θύμισε την πρόσφατη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας που οδήγησε στην θυσία δύο συνεργατών του πρωθυπουργού, σε μία προσπάθεια να μη φορτωθεί εκείνος τις επαφές με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά και την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο προ ημερών, όπου κατέθεσε αναφορά για το ότι ένα τοξικό χέρι την ώρα του εγκλήματος των Τεμπών, είχε προτεραιότητα να πάρει τα ηχητικά, να τα χαλκεύσει και να τα διοχετεύσει σε φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης. Κάτι που οδήγησε στην εντολή του εφέτη ανακριτή για έφοδο στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και κατάσχεση σκληρών δίσκων με τα πρωτότυπα ηχητικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει τη γραμμή της αξιόπιστης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων σε κάθε ευκαιρία. Πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, θα συνεχιστούν, εντός και εκτός βουλής, με την εκτίμηση ότι δίνουν πόντους στην εικόνα και τη δυναμική του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως το ζήτημα για παράδειγμα της ασφάλειας των πολιτών αποτελεί προγραμματική προτεραιότητα. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάθε άλλο παρά έχει πετύχει στο να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα