Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Ανοιχτός» στην ενημέρωση για την οικονομία

Και χτυπάει καμπανάκια στην κυβέρνηση και με θεσμικό τρόπο ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν του το ζητήσουν

Ίσως όταν ακούει κάποιος Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος να αναλογιστεί ποιος είναι ο ρόλος του. Ο κεντρικός τραπεζίτης, δηλαδή ο Γιάννης Στουρνάρας (η δεύτερη εξαετής θητεία του ολοκληρώνεται το 2026) είναι ο επικεφαλής της ΤτΕ που είναι μία ανεξάρτητη αρχή που ασκεί δημόσιο λειτούργημα. Μεριμνά για τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή για τον έλεγχο του πληθωρισμού και για τη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης εποπτεύει την ιδιωτική ασφάλιση, εποπτεύει τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, εκδίδει τραπεζογραμμάτια, μεριμνά για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαχειρίζεται συνάλλαγμα και συναλλαγματικά διαθέσιμα, ενεργεί ως ταμίας και εντολοδόχος του Δημοσίου, ενημερώνει για τα ζητήματα της οικονομίας, διεξάγει έρευνες και πραγματοποιεί δημοσιεύσεις, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται στατιστικά στοιχεία. Δηλαδή με απλά λόγια μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως θεματοφύλακα της ελληνικής οικονομίας. Και ναι μεν ο διοικητής ορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά έχει ελευθερία κινήσεων, καθώς με βάση το σύνταγμα η ΤτΕ είναι θεσμικά και λειτουργικά ανεξάρτητη, υπόκειται στο δημοκρατικό έλεγχο της Βουλής. Και βέβαια να τονιστεί ότι ο κ. Στουρνάρας έχει ένα παραπάνω λόγο στην άνεση κινήσεων, καθώς είναι μεταξύ των αντιπροέδρων της ΕΚΤ.

Καμπανάκια

Όποτε χρειαστεί χτυπάει καμπανάκια προς την κυβέρνηση, αν διαπιστώσει κάτι ότι δεν πάει καλά, ενώ έχει την θεσμική υποχρέωση να ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι καλή και άγια η κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά τα στοιχεία είναι απλά μαθηματικά. Και η ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Γι’ αυτό και την Τετάρτη η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το Νίκο Ανδρουλάκη επισκέφθηκε θεσμικά τον διοικητή της ΤτΕ για πραγματική ενημέρωση. Και αν μη τι άλλο η επίσκεψη ήταν οργανωμένη. Εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση μετείχαν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης, ο υπεύθυνος επί των Οικονομικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο υπεύθυνος επί της Οικονομίας Παύλος Γερουλάνος και ο υπεύθυνος Ανάπτυξης Γιώργος Νικητιάδης.

Και βέβαια στη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας δεν ήταν μόνος του, αλλά ήταν μαζί του και οι υποδιοικητές της ΤτΕ, προκειμένου η ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ να είναι σφαιρική.  Ο κ. Στουρνάρας την ίδια τακτική ακολουθεί και με τα υπόλοιπα κόμματα, όταν του ζητηθεί ενημέρωση. Με το μόνο κόμμα που δεν υπήρχε χημεία ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός- όπως έχουν πει και οι δύο- υπήρξε άριστη συνεργασία του κ. Στουρνάρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι υπόλοιποι στον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόντουσαν κυρίως πώς να τον κατηγορήσουν και να τον διαπομπεύσουν. Βλέπετε πέραν των όσων έλεγαν οι Πολάκηδες και οι λοιποί με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με τελεσίδικη δικαστική απόφαση για κακουργηματική πράξη.

Γι’ αυτό και τον στοχοποίησαν, τόσο τον ίδιο όσο και την σύζυγο του. Και βέβαια ξέχασαν πως εάν δεν έβαζε το χέρι του και ο Γιάννης Στουρνάρας το αμαρτωλό πρώτο εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα θα έμενε εκτός ευρώ, καθώς ο συνήθης μειλίχιος και άκρατος ευρωπαϊστής Μάριο Ντράγκι τα είχε πάρει στο κρανίο που τον δούλευε το δίδυμο Τσίπρα-Βαρουφάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα