Επιστροφή στο πλάνο της Λαϊκής Βάσης

Η παραχώρηση του Νίκου Καρέλη στη βελγική Γκενκ «υπενθύμισε» το αρχικό πλάνο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όταν πέρασε από τα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Μία από τις προϋποθέσεις επιβίωσης του μοντέλου της Λαϊκής Βάσης ήταν η παραγωγή, ανάδειξη και πώληση παικτών. Το πλάνο αυτό εγκαταλείφθηκε το 2015, άγνωστο γιατί, και τα αποτελέσματα ήταν να μην έχει έσοδα η ομάδα και, παράλληλα, να μην αποκομίσει το παραμικρό όφελος σε αγωνιστικό επίπεδο, καθώς πραγματοποίησε τη χειρότερη σεζόν της τόσο σε επίπεδο Ευρώπης, όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 2013, όταν ξεκίνησε το εγχείρημα της Λαϊκής Βάσης, ο Γιάννης Αλαφούζος γνώριζε πως μόνο τα έσοδα από εισιτήρια, τηλεοπτικά και διαρκείας, δεν αρκούν ώστε μία ομάδα να αναπτυχθεί και να κάνει πρωταθλητισμό. Ως βασική προϋπόθεση για να «βγει» το πλάνο, ήταν η παραγωγή και πώληση παικτών. Τότε, λοιπόν, παραχωρήθηκαν τέσσερις παίκτες – και συγκεκριμένα οι Καρνέζης, Μαυρίας, Πάπε Σο και Φιγκερόα. Η ΠΑΕ έβαλε στο ταμείο της 4,6 εκατ. ευρώ και έβγαλε τη χρονιά, καλύπτοντας χρέη και από το παρελθόν.

Το 2014 ήταν η σειρά του Καπίνο, ο οποίος παραχωρήθηκε στη γερμανική Μάιντζ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ. Τότε, αποδείχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός λειτουργούσε βάσει ενός συγκεκριμένου πλάνου, το οποίο ουδείς κατέκρινε, καθώς οι πηγές εσόδων μίας αυτοσυντηρούμενης ΠΑΕ, είναι πολύ, μα πάρα πολύ συγκεκριμένες. Αν κάποιος μπορεί να προσάψει μία ευθύνη στη διοίκηση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφορά το γεγονός ότι δεν πρόβλεψε να βάλει μία ρήτρα για ενδεχόμενη επιστροφή του διεθνούς πορτιέρο σε άλλη ελληνική ομάδα, με συνέπεια ο Καπίνο να βρίσκεται σήμερα στον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι του 2015, το πλάνο ανατράπηκε ολοκληρωτικά. Όχι μόνο δεν παραχωρήθηκε παίκτης, αλλά οι μεταγραφές που έγιναν δεν αφορούσαν παίκτες-επένδυση, αλλά παίκτες όπως ο Μίκαελ Εσιέν. Δηλαδή, μεγάλης ηλικίας, ακριβοί στη συντήρησή τους και με μηδενικές πιθανότητες μεταπώλησης. Το… έργο όχι μόνο δεν βγήκε, αλλά οδήγησε σε πραγματικό «βατερλό», τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Έξι μήνες μετά την εγκατάλειψη του αρχικού πλάνου, ο Γιάννης Αλαφούζος αναγνώρισε το λάθος του και επαναφέρει την ΠΑΕ σε τροχιά… Λαϊκής Βάσης, ώστε να σώσει ό,τι σώζεται, αλλά και να καθορίσει το μέλλον.

Η παραχώρηση του Νίκου Καρέλη στη βελγική Γκενκ, έναντι τριών εκατ. ευρώ, αποδεικνύει από τη μία την υπαναχώρηση στο πλάνο του 2013 και από την άλλη υποδεικνύει το μέλλον του «τριφυλλιού», το οποίο είναι υποχρεωμένο να παράγει παίκτες και να πουλά, ώστε να συντηρείται.

Έστω και με το… διάλειμμα του 2015, ο Παναθηναϊκός επί Λαϊκής Βάσης και Αλαφούζου έχει βάλει στο ταμείο του σχεδόν 10 εκατ. ευρώ από πωλήσεις παικτών και έπεται συνέχεια. Πιο συγκεκριμένα:

1)Καλοκαίρι 2013 – Καρνέζης, Ουντινέζε 750.000 ευρώ

2)Καλοκαίρι 2013 – Μαυρίας, Σάντερλαντ, 3 εκατ. ευρώ

3)Καλοκαίρι 2013 – Πάπε Σο, Ελαζιγκσπόρ, 100.000 ευρώ

4)Νοέμβριος 2013 – Φιγκερόα, Γιοχόρ, 750.000 ευρώ

5)Καλοκαίρι 2014 – Καπίνο, Μάιντς 2,2 εκατ. ευρώ

6)Ιανουάριος 2016 – Καρέλης, Γκενκ, 3 εκατ. ευρώ

Η συγκεκριμένη τακτική θα συνεχιστεί το καλοκαίρι. Βασικός υποψήφιος για παραχώρηση είναι ο Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος θα αγωνιστεί και στο Euro 2016, στη Γαλλία, το οποίο θα διαμορφώσει και την τιμή του. Ο Σουηδός, ωστόσο, ίσως να μην είναι ο μοναδικός, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και για τον Άγγλο πορτιέρο, Λουκ Στιλ, ο οποίος «παίζεται» να μετακινηθεί ακόμη και μέσα στον Γενάρη!

Οι όροι του deal με την Γκενκ

Ο Παναθηναϊκός βγαίνει κερδισμένος από την υπόθεση του Νίκου Καρέλη, καθώς ο παίκτης αγοράστηκε έναντι ελαχίστου αντιτίμου, το οποίο «απόσβεσε» και με το παραπάνω σε αγωνιστικό επίπεδο και παραχωρήθηκε στην Γκενκ με τα υπετριπλάσια χρήματα, ενώ ενδέχεται να του αποφέρει περαιτέρω έσοδα στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, οι όροι του deal μεταξύ του «τριφυλλιού» και της βελγικής ομάδας:

Α) Ο Παναθηναϊκός θα πάρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε 6 δόσεις.

Β) Τα μπόνους για συγκεκριμένες συμμετοχές και έξοδο της Γκενκ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενδέχεται να αποφέρουν στον Παναθηναϊκό ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ.

Γ) Οι «πράσινοι» θα επωφεληθούν από ενδεχόμενη μελλοντική πώληση του παίκτη με ένα  ποσοστό μεταπώλησης στο 15%.

Όσο για τις απολαβές του ιδίου, ο διεθνής επιθετικός συμφώνησε σε συμβόλαιο 3,5 χρόνων (καλοκαίρι 2020), με 450.000 ευρώ ετησίως.

Η ρήτρα δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Βλαχοδήμο

Θέση στα δημοσιεύματα αναφορικά με τη ρήτρα που πρέπει να καταβάλει ο Παναθηναϊκός στον Ολυμπιακό για τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο πήρε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δημοσιοποιώντας την αντίδρασή της με… non paper!

Πιο αναλυτικά, οι «πράσινοι» διέρρευσαν πως…

«Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών διευκρινίζουμε τα εξής. Ο Παναθηναϊκός έχει ανακοινώσει την ένταξη του Παναγιώτη Βλαχοδήμου στο ρόστερ της ομάδας. Το χρονικό σημείο που θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία θα επιλεγεί από τον Παναθηναϊκό και το κριτήριο θα είναι αποκλειστικά η κρίση του προπονητή της ομάδας σχετικά με την αγωνιστική ετοιμότητα του ποδοσφαιριστή.

»Από εκεί και πέρα, εάν η απόφαση είναι να ενσωματωθεί άμεσα, τότε θα γίνει οτιδήποτε χρειαστεί. Η ενέργεια του Ολυμπιακού να βάλει ρήτρα στο συμβόλαιο ενός νεαρού Έλληνα ποδοσφαιριστή που δεν υπολογίζει, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξέλιξη της καριέρας του, δεν είναι ικανή να εμποδίσει τον Παναθηναϊκό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα