Άρον-άρον πανστρατιά κηρύσσει η Γεννηματά

Η εκλογή Μητσοτάκη, η διαγραφή του Γρηγοράκου (κάποιοι είναι έτοιμοι να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ για τη Ν.Δ. του Κυριάκου), αλλά και η πίεση του Θεοχαρόπουλου για σαφές πολιτικό στίγμα δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη Φώφη Γεννηματά, η οποία αναγκάζεται να επιταχύνει τις όποιες κινήσεις της.

Ήδη στις πρώτες συσκέψεις της με τους συνεργάτες της τέθηκε θέμα για νέα πρόσκληση για τη δημιουργία του 3ου πόλου. Μάλιστα εκτός του Ποταμιού, στο οποίο θα επιχειρηθεί νέα επίθεση φιλίας, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πρέπει να επανακάμψουν στον 3ο πόλο και στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Πεταλωτής κ.ά.

Στην ίδια σύσκεψη αναφέρθηκε ότι περισσότερο θα πιεστεί το Ποτάμι από την εκλογή του Μητσοτάκη και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ότι «η Δράση του Σκυλακάκη θα ακολουθήσει τον Κυριάκο, αλλά και στελέχη όπως η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι προέρχονται από τον ευρύ κεντροδεξιό χώρο». Άλλωστε, η χαλαρωτική οργανωτική του δομή του Ποταμιού και το ασαφές ιδεολογικό του στίγμα θα επιτρέψουν σε κάποια στελέχη του να ανταποκριθούν στα όποια κελεύσματα, ένθεν κακείθεν.

Στο ΠΑΣΟΚ διακηρύσσουν ότι προγραμματικά, πολιτικά, ιδεολογικά, το κόμμα τους δεν έχει καμιά συνάφεια με τον νέο αρχηγό της Ν.Δ. Γι’ αυτό και οριοθετούν καθέτως τα πολιτικά τους σύνορα και απευθύνουν την πρόκληση: «Όποιος θέλει να περάσει εκεί, ας περάσει». Και οι ίδιοι ωστόσο αλλάζουν.

Πρωτοβουλίες
Όπως επισημαίνουν συνεργάτες της κας Γεννηματά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να επισπεύσει τις διαδικασίες για την Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ήδη, δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για… προχωρημένες συζητήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ με αφορμή την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κούρσα διαδοχής στη Ν.Δ., προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς «έδειξαν» και πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στην πορεία αποστασιοποιήθηκαν.

«Ο πόλος της Συντηρητικής Παράταξης μπαίνει σε πορεία ανασύνταξης με το βλέμμα στο Κέντρο και τη μεγάλη δεξαμενή της αποχής, των απογοητευμένων δηλαδή πολιτών», σχολίασε η Άννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας με νόημα πως «η ώρα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ήρθε για θεμελιώδη ανασύσταση, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση με ένα πολιτικό σύστημα που δεν θα θυμίζει σε τίποτε αυτό του 2015».

Μια «νέα σελίδα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναγνωρίζει με τη σειρά του και ο Γιάννης Ραγκούσης, παρ’ ότι συγκρούστηκε έντονα στο παρελθόν μαζί του, τόσο όταν ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεχείρησε να πλήξει τη Διαύγεια, όσο και όταν κατήργησε τον νόμο για την αξιολόγηση και την αξιοκρατία στο Δημόσιο. Ενεργό μέλος στον ευρύτερο χώρο, ο Νίκος Μπίστης, σχολίασε με αφορμή τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. ότι «η κεντροδεξιά παράταξη αποκτά στίγμα και προοπτική εξουσίας». Εξ αντανακλάσεως, προφανώς, υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά τον χώρο του «αναδεικνύει έντονα και απτά τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία ανανέωσης –πρωτίστως– και ενοποίησης της προοδευτικής μεταρρυθμιστικής παράταξης». Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι απλώς επείγον. Είναι ζήτημα ύπαρξης».

«Σεισμό» στον λεγόμενο μεσαίο χώρο προβλέπει μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Θανάσης Χειμωνάς, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Για να «επιβιώσει» το κόμμα του, όπως λέει, «θα πρέπει να ανανεώσει πλήρως την εικόνα του». Όσο για το Ποτάμι, προβλέπει πως «μόνο μέσω κάποιας ευρύτερης συνεργασίας θα αποφύγει τον αφανισμό», με τους περισσότερους να βλέπουν πίσω από αυτή τη δήλωση μία πρόσκληση συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ευαγγελία Τζαβάρα

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα