Ετσι θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος της Ε.Κ.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει τον δικό της υποψήφιο για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τον Αλέξη Τσίπρα, μόνο που οι διαδικασίες που ακολουθούνται στις Βρυξέλλες είναι διαφορετικές. Το πιθανότερο δε είναι υποψήφιος να είναι κάποιο άλλο πρόσωπο από εκείνα που ηγούνται των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Επί την ουσίας τώρα, το ποιος θα διαδεχθεί τον Μπαρόζο θα εξαρτηθεί από τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στην Ευρωβουλή. Και αυτό διότι η απόλυτη πλειοψηφία (50%+1) των ευρωβουλευτών είναι εκείνη που θα εκλέξει στην πραγματικότητα τον επόμενο.
Μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι μια πολιτική ομάδα από εκείνες που διεκδικούν την ψήφο μας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις Βρυξέλλες, κάτι που είναι απίθανο.

Επί της ουσίας τώρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λισσαβώνας, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα προτείνουν στο Ευρωκοινοβούλιο τον νέο υποψήφιο πρόεδρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν είναι στο τραπέζι να πέσει ένα τρίτο όνομα το οποίο να προκύψει μετά από ζυμώσεις και να είναι σε θέση να συσπειρώσει γύρω του την πλειοψηφία της ευρωβουλής.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο και όλα δείχνουν πως αυτό το πρόσωπο έχει βρεθεί. Μόνο που κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μείνει κρυφό μέχρι την κατάλληλη στιγμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα