Ε.Ε.: Σοβαρές ανησυχίες για θεμελιώδεις ελευθερίες στην Τουρκία

Σε μια σειρά από ετήσιες εκθέσεις που παρουσίασε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το παρελθόν έτος αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ και την Τουρκία.

Παρουσιάζοντας την ετήσια δέσμη για τη διεύρυνση, ο επίτροπος Στέφαν Φούλε δήλωσε: «Πριν από πέντε χρόνια, στοχεύσαμε στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της μεταρρυθμιστικής δύναμης της πολιτικής της διεύρυνσης. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε τρεις πυλώνες: κράτος δικαίου το 2012, οικονομική διακυβέρνηση το 2013 και φέτος, καθορίζουμε νέες ιδέες για τη στήριξη της διοικητικής μεταρρύθμισης και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Σήμερα, η προσέγγιση αυτή, αποδίδει καρπούς. Η διαδικασία είναι αξιόπιστη και αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσω μεταρρυθμίσεων που μετατρέπουν σταδιακά τις ενδιαφερόμενες χώρες, βελτιώνοντας τη σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας. Καθιστά επίσης τις εν λόγω χώρες καλύτερα προετοιμασμένες για την ένταξη στην ΕΕ και για τις ευθύνες που αναλαμβάνουν τα μέλη».

Η στρατηγική της διεύρυνσης που εγκρίθηκε σήμερα επιβεβαιώνει την προσέγγιση που βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές — το κράτος δικαίου, την οικονομική διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Το κράτος δικαίου βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας της διεύρυνσης: οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν θέματα όπως η δικαστική μεταρρύθμιση και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στα πρώτα στάδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε να έχουν να επιδείξουν απτά και βιώσιμα αποτελέσματα.

Με βάση την εμπειρία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει βελτιωμένες διαδικασίες συνεργασίας με τις υποψήφιες χώρες για να ενισχύσουν την οικονομική τους διακυβέρνηση, μεταξύ άλλων με εθνικά προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης, με επίκεντρο τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Τέλος, η νέα στρατηγική υπογραμμίζει ιδιαίτερα την πρόκληση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, που εξακολουθούν να είναι ασθενείς στις περισσότερες προς διεύρυνση χώρες, με περιορισμένη διοικητική ικανότητα, υψηλό βαθμό πολιτικοποίησης και έλλειψη διαφάνειας.

Η Τουρκία συνέχισε να υλοποιεί ορισμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, όπως το πακέτο εκδημοκρατισμού του 2013, και έχουν γίνει βήματα για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών. Οι εντατικές και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις προσχώρησης παρέχουν το καταλληλότερο πλαίσιο για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα κεφάλαια σχετικά με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα θα εξασφαλίσει έναν χάρτη πορείας για μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους βασικούς τομείς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα