«Η Ελλάδα ίσως να μη μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε από όσα απαγορεύει η Ε.Ε.»

Δυσμενείς επιπτώσεις από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία «βλέπει» ο Βασίλης Κορκίδης. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας σε δήλωσή του χτυπάει καμπανάκι αφού, όπως τονίζει «η Ελλάδα  ίσως να μη μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε από όσα απαγορεύει η Ε.Ε.».

Όπως λέει «η χώρα μας ίσως να μη μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε από όσα απαγορεύει η Ε.Ε., όμως μπορεί να πουλήσει σε ρωσικές επιχειρήσεις ελληνικά εποχιακά προϊόντα, όπως οπωροκηπευτικά και φρούτα, τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένο χρόνο παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης. Αλλά, όπως συνεχίζει, κάθε δράση, δημιουργεί αντίδραση και ατυχώς η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι σε βάρος των αδύναμων οικονομικά χωρών της ΕΕ και, επομένως, της Ελλάδας, άμεσα στους τομείς του διμερούς εμπορίου, των οδικών μεταφορών, της ενέργειας και μελλοντικά του τουρισμού».

«Η αποτελεσματική παρέμβαση της οικονομικής μας διπλωματίας για μια πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητη εδώ και τώρα, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και αποφυγή ρωσικού εμπάργκο στη χώρα μας. Ευρώπη και Ρωσία σπέρνουν ανέμους και η Ελλάδα καλείται να θερίσει θύελλες…» σημειώνει ο ίδιος.

Όπως σχολίασε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν επισήμως τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να την πιέσουν να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Το πρόβλημα, πλέον, μετατίθεται σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα, εφόσον η Ρωσία είναι μία από τις κατεξοχήν χώρες εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αξίας 500 εκ. ευρώ, και γουναρικών, αξίας 110 εκ. ευρώ ετησίως, σε μία περίοδο που η οικονομία μας έχει ανάγκη από όλα τα οφέλη του εξαγωγικού εμπορίου.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα