«Η Ευρώπη είναι το δάσος, η Ελλάδα το δέντρο»

Τελικά ο Εμανουέλ Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα ως πλασιέ μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων, όπως είπε προ ολίγων ημερών ο πρώην σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης; ‘Η ο νέος Γάλλος πρόεδρος αγάπησε ξαφνικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, λόγω του ότι είναι συνομήλικοι;

Το πιθανότερο, όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, να μην συμβαίνει τίποτα από τα δύο. Ο κ. Μακρόν είναι άνθρωπος της αγοράς και πιστεύει όσο κανείς άλλος στις ιδιωτικές επενδύσεις. Πράγμα που κάνει τον Έλληνα πρωθυπουργό και το κόμμα του να βγάζουν εξανθήματα ακούγοντας μόνο την λέξη ιδιωτική επένδυση. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας επιθυμεί οι γαλλικές πολυεθνικές να αναπτυχθούν σε όλη την Ευρώπη, ειδικά σε κράτη με λιγότερο ισχυρή οικονομία, αλλά μέχρι εκεί. Η στοχοπροσήλωση του Μακρόν είναι στο πώς η Γαλλία και ο ίδιος προσωπικά θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Από τις αρχές του νέου έτους χηρεύουν σημαντικές θέσεις στην Κομισιόν, όπως αυτή του επικεφαλής του Eurogroup και ο κ. Μακρόν θέλει να επιτύχει να τοποθετηθούν σε αυτές τις θέσεις οι δικοί του άνθρωποι. Έτσι και το ταξίδι του στην Αθήνα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την θετική της ψήφο όταν χρειαστεί. Και πριν από την Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε και άλλα κράτη, και το ίδιο θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα.

Φυσικά, με βάση τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες από το Παρίσι, το ζεύγος Μακρόν θα επισκεφθεί αυστηρά και μόνο την Αθήνα και δεν σκοπεύει –όπως διαρρέει το Μαξίμου– να ταξιδεύσει στην Θεσσαλονίκη. Πέραν των συναντήσεων που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας στο επιτελείο του Μακρόν δίνουν τεράστια έμφαση στις δύο ομιλίες. Στις 7 Σεπτεμβρίου στην Πνύκα και την επομένη στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα μηνύματα
Μέσω αυτής της επίσκεψης ο Μακρόν θέλει να στείλει μήνυμα στους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί περαιτέρω η νομισματική ένωση. Ο κ. Μακρόν εξελέγη τον Μάιο εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες ενίσχυσης της Ε.Ε., ανάμεσά τους δεσμεύσεις για την δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ο οποίος θα εγκρίνεται με ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εκτελείται από έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Ο συμβολισμός και η ουσία αυτής της επίσκεψης είναι επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε βάθος», υποστηρίζουν σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου. «Η κρίση εξέθεσε βλαβερές δυσλειτουργίες και αδυναμίες. Η Ελλάδα το δείχνει αυτό. Αποφύγαμε το χειρότερο, αλλά δεν μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση η οποία, στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, θα μας ωθούσε όλους στα όρια». Παραμένει πάντως ασαφές το πόση από την εθνική κυριαρχία τους είναι διατεθειμένες να εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες η Γαλλία και άλλες χώρες, ιδίως η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα