«Η κοινωνία μπορεί να περιμένει, οι εταιρίες όπλων όχι»

Στην αποκάλυψη ότι υπήρξε απευθείας ανάθεση 500 εκατ. δολαρίων για πολεμικά αεροπλάνα προχώρησε το «Πρώτο Θέμα». Η εφημερίδα έκανε λόγο για υπογραφές Τσίπρα – Καμμένου για διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ (Lockheed) για εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε θέση για το συγκεκριμένο θέμα και τις αποκαλύψεις του κυριακάτικου Τύπου και εξαπέλυσε επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στις δαπάνες για τα εξοπλιστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

«200 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ”ανθρωπιστικής κρίσης” – 500 εκατομμύρια δολάρια για εξοπλιστικά. Με την υποσημείωση βέβαια ότι τα 200 εκατομμύρια δόθηκαν με τυμπανοκρουσίες ενώ τα 500 δόθηκαν χωρίς κανείς – ούτε η Βουλή, ούτε καν η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- να ενημερωθεί.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτειο Τύπος, η κυβέρνηση με απόφαση του ΚΥΣΕΑ προχώρησε στη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας μέσω διακρατικής συμφωνίας. Το συνολικό κόστος θα φθάσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων, στη χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης και με τα κρατικά ταμεία κυριολεκτικά άδεια.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες ο τότε Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας κατήγγελλε ότι ”στον προϋπολογισμό έτους 2015, έχει εγγραφεί αύξηση κατά 56% των εξοπλιστικών δαπανών, αν και το μαχαίρι στις κοινωνικές δαπάνες συνεχίζεται αμείλικτα”. Μετά όμως από δύο μήνες στην εξουσία, οι προτεραιότητες άλλαξαν. Η κοινωνία μπορεί να περιμένει, οι εταιρίες όπλων όχι.

Απάντηση στο ζήτημα, που προκύπτει, οφείλει να δώσει και η προηγούμενη κυβέρνηση που σύμφωνα με πληροφορίες όδευε προς την ίδια παραγγελία με τον ίδιο τρόπο αλλά δεν την ενεργοποίησε καθότι δεν έδωσε την προκαταβολή, την οποία από ό,τι φάνηκε διέθεσε άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το ΥΠΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει πως η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από τη προμήθεια νέων αεροσκαφών.

«Η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούν πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Ν. Κορέα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία. Όλες αυτές οι χώρες τα αναβαθμίζουν και τα διατηρούν στη δύναμη τους” αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης που όπως τονίζει υπήρχε πρόταση που δεν έγινε δεκτή, για προμήθεια αεροσκαφών που όμως οι εργασίες τους θα γίνονταν στις ΗΠΑ κι όχια στην Ελλάδα:

“Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης.

Είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα” και καταλήγει:.
“Το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Στη συνέχεια η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση από την σημερινή κυβέρνηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα