«Η κρίση πρέπει να αρχίσει μας ενώνει και όχι να μας διχάζει»

Ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ««η κρίση πρέπει να αρχίσει μας ενώνει και όχι να μας διχάζει», ζήτησε- απευθυνόμενος προς τον πολιτικό κόσμο- να επιδείξει σύμπνοια και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι «το 2014 θα είναι το πρώτο έτος ανάπτυξης για τη χώρα».

Ο «τσάρος» της οικονομίας σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει «να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί» και να αφήσουμε τα λόγια για εκλογές» ενώ τόνισε πως «το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται κοντά στο τέλος, η εφαρμογή στοχευμένων αποφάσεων εξασφάλισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά και μεγάλα ουσιώδη στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε».

 «Σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα»

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει, να εφαρμόζει λελογισμένη και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική. «Σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα. Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στην φορολογική πολιτική και την φορολογική διοίκηση με σύγχρονα θεσμικά και τεχνολογικά εργαλεία και ελεγκτικό δυναμικό. Έτσι θα αποκαταστήσουμε αδικίες προς όφελος των αδύναμων ομάδων και εξασφαλίσουμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

 

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να μετεξελιχθεί το 2015 σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο μείωσης της ανεργίας, αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και τόνωσης των επενδύσεων.

Κρίσιμα πεδία πολιτικής αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η αύξηση της ρευστότητας που παρέχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ο χειρισμός του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, το οριστικό άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και πολιτών με τον δημόσιο τομέα και η προσέλκυση νέων επενδύσεων.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα