«Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία των 180 απαιτούμενων ψήφων»

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Κώστας Σημίτης για την εξεύρεση 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή. Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο LSE στο Λονδίνο, με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, εξέφρασε σε συνομιλητές του πως η  κυβέρνηση δεν θα βρει τις απαιτούμενες 180 ψήφους. «Δεν είναι σίγουρο. Μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να πω ότι Πρόεδρος θα εκλεγεί, διότι η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία των 180 απαιτούμενων ψήφων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων για την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η απόφαση για εκλογή Προέδρου έπρεπε να γίνει για την πολιτική σταθερότητα, ωστόσο αν προκληθούν εκλογές αυτό θα προκαλέσει αβεβαιότητες και κινδύνους σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Σημίτης πρόσθεσε:

«Είναι πιθανό τον Φεβρουάριο να έχουμε εκλογές. Και αν γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, πιθανώς να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα και θα υπάρξει και ένα δεύτερο κόμμα που πιθανώς θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε ποιο κόμμα θα είναι αυτό. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα αλλάξουν ριζικά, καθώς θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα θέλει να συνεργαστεί με την Ε.Ε., σύμφωνα με τους κανόνες της Ένωσης».

“Aνάγκη ενός νέου τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών”

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενός νέου τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Θα αναφερθεί επιπλέον στις διάφορες λύσεις που έχουν προταθεί, τις δυνατότητες πραγματοποίησής τους και την αναγκαιότητα συνέχισης της ενοποιητικής διαδικασίας.

Τέλος, ο κ. Σημίτης παρουσίασε τη δική του οπτική αναφορικά με την ελληνική κρίση και την εξέλιξή της, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των συσχετισμών, των αδυναμιών, των καθυστερήσεων αλλά και των εγγυήσεων που προσφέρθηκαν από τους εταίρους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα