Η οικονομία και η αποτελεσματικότητα

Αντεπίθεση έχει σαλπίσει ο Αντώνης Σαμαράς και τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη καλούνται να βάλουν το λιθαράκι τους, ώστε να αναστραφεί το κλίμα που φαίνεται να παγιώνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλά πως αν δεν προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες, η ψαλίδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει ακόμα περισσότερο και το κλίμα ηττοπάθειας θα «κατακλύσει» τη Συγγρού. Ο πρωθυπουργός ήδη σχεδιάζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες προκειμένου η ΝΔ να είναι η νικήτρια στις εκλογές, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται σε όλους τους συνομιλητές του. Η τελική ευθεία των 100 ημερών πριν τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για το κόμμα και την κυβέρνηση.

Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η αισιοδοξία που διαχέεται, τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Χαριλάου Τρικούπη σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, ενώ συνεργάτες του Γ. Στουρνάρα προβάλλουν το επιχείρημα ότι «έρχονται καλά νέα». Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές προς τους υπουργούς που έχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα να κλείσουν άμεσα όλες τις εκκρεμότητες. Τα «ήξεις αφήξεις» των δανειστών προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου, ενώ οι φήμες περί τρίτου Μνημονίου και νέων μέτρων λειτουργούν αρνητικά για την κυβέρνηση αυτή την κρίσιμη περίοδο. Εκεί που ποντάρει πολλά η ελληνική κυβέρνηση είναι στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αναμφίβολα, σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, όπου το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό, ο δικομματικός συνασπισμός αναζητά ανάσες και θα συνεχιστεί αυτή η επικοινωνιακή αντεπίθεση, με προβολή επιχειρημάτων, όπως ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

 

Η Κεφαλονιά

Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να «πάρει πάνω του» την προεκλογική μάχη δείχνοντας και το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στον πολίτη και σε θέματα καθημερινότητας και γι’ αυτό έχει ρίξει όλο το βάρος στην υπόθεση της Κεφαλονιάς, ώστε να μην κατηγορηθεί πως υπήρξαν καθυστερήσεις, ολιγωρίες και δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε από την πρώτη στιγμή, προλαβαίνοντας μάλιστα τον κ. Αλέξη Τσίπρα που… έσπευσε μία εβδομάδα μετά στο νησί, τη βούλησή του να υπάρξει άμεση ανταπόκριση της κρατικής μηχανής, η οποία άλλωστε δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου. Παρά τις αντιξοότητες, τις αστοχίες αλλά και τη συνήθη κρατική αβελτηρία ο γενικός βαθμός ως προς την ανταπόκριση στις έκτακτες συνθήκες που προκλήθηκαν είναι θετικός, ισχυρίζονται στην κυβέρνηση. Έστω κι αν απαιτήθηκε, επί της ουσίας, ο σχεδιασμός να γίνει σε επίπεδο Υπουργείων και Μαξίμου και λιγότερο με όρους κρατικής μηχανής.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε και ο Πρωθυπουργός ζήτησε την συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, με επικεφαλής τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη για το υπουργικό συμβούλιο και τον Δημ. Βαρτζόπουλο σε επίπεδο Γεν. Γραμματέων. Το έπραξε προκειμένου να είναι βέβαιος ότι η διαδικασία δεν θα κολλήσει στη συνήθη γραφειοκρατία του Δημοσίου. Πλέον, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει πολιτικά και εκλογικά από αυτή τη μάχη.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα