Η προεκλογική εβδομάδα

Το 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε, άπαντες συμφώνησαν ότι η παράταξη χρειάζεται μετασχηματισμό και τώρα πλέον το ενδιαφέρον στην «πράσινη» οικογένεια στρέφεται στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, όπου μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν τον διάδοχο του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στις δηλώσεις τους οι υποψήφιοι πρόεδροι, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, επιχείρησαν να δώσουν την αίσθηση της ενότητας, που πάντως δεν είχε διαφανεί την προηγούμενη μέρα, όταν στο συνέδριο διέκρινε εύκολα κανείς τους μηχανισμούς καθενός από αυτούς να εργάζονται αποκλειστικά για εκείνον, αλλά και όταν η κατάσταση ξέφυγε με τους συνέδρους να πιάνονται παραλίγο στα χέρια κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης Λοβέρδου για εκλογή γραμματέα από το συνέδριο, που τελικά αποσύρθηκε προς αποφυγήν των χειρότερων. Φώφη Γεννηματά και Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί, και να μιλήσουν για το όραμα της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κάνει μία νέα αρχή, με νέα συλλογικότητα, με στόχο την ενότητα της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης», είπε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας το συνέδριο ως αφετηρία προς τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται», αλλά «μετεξελίσσεται». Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο του χώρου να προσέλθει στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή και να δώσει με την ψήφο του δυναμική τόσο στον επόμενο πρόεδρο, όσο και στο κόμμα για μια νέα αρχή. «Είμαστε στην αρχή της επόμενης μέρας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως κάθε ψήφος για οποιονδήποτε από τους τρεις υποψηφίους είναι ψήφος για την αναγέννηση της παράταξης. «Από δω και πέρα, η παράταξη μόνο να ανεβαίνει μπορεί», είπε. Για … ανατροπή των δεδομένων την άλλη Κυριακή μίλησε τέλος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας : «Μετασχηματιζόμαστε για την παράταξη και την χώρα».
Μελαγχολία

Από το συνέδριο πάντως, δεν έλειψε και η …μελαγχολία. Δεν ήταν λίγοι οι σύνεδροι, που αναρωτήθηκαν ουκ ολίγες φορές «τι κάνουμε τώρα;», τόσο όταν είδαν μπροστά στα μάτια τους πια την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο κυρίως όταν αναπτύσσονταν τα επιχειρήματα περί μετεξέλιξης σε κάτι που πάντως στους περισσότερους είναι ακόμα θολό. Το ξεπέρασμα άλλωστε του 4,7% και ειδικά ο στόχος το κόμμα να ξαναγίνει μεγάλο, δεν είναι εύκολος, ενώ η ενότητα στην Κεντροαριστερά είναι ζητούμενο εδώ και χρόνια, πλην όμως έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ομιλίες των συνέδρων κυριάρχησε η αναφορά στις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος και τα όσα πέτυχε στην χώρα το ΠΑΣΟΚ, η επίθεση στην σημερινή κυβέρνηση και η αγωνία για το μέλλον.
«Τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης, που ζήτησε το κόμμα να γίνει ο κορμός της νέας παράταξης. Στον αντίποδα, η δήλωση του Νίκου Μπίστη, που υποστήριξε πως το μόνο θετικό γεγονός είναι η απόφαση του συνεδρίου για ιδρυτικό Συνέδριο νέου κόμματος, εκφράζοντας όμως τον φόβο του αυτή να ακυρωθεί στην πράξη από το αποτέλεσμα της ‘λαϊκής κάλπης’ για πρόεδρο. «Αν ο/η νέος/α πρόεδρος καταπιαστεί αμέσως με την υλοποίηση της απόφασης και όχι με την αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθούμε πάλι», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα