Η τρομοκρατία και η νέα ατζέντα

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διμερή συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις – με έμφαση στο Προσφυγικό – και στις διμερείς σχέσεις.

Παράλληλα με την προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού στην Αγκυρα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθήσει αύριο 17 Νοεμβρίου τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Τουρκίας μαζί με τον κ. Νταβούτογλου και στις 18 Νοεμβρίου θα μεταβεί στην Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τελευταίες όμως εξελίξεις αλλάζουν την ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος καλείται να πιέσει για άμεση λύση ώστε να μην βρεθεί η χώρα να μετατρέπεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για χιλιάδες πρόσφυγες.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να επιβληθεί ως κύριος συνομιλητής της Άγκυρας και να καταρρίψει τον απευθείας δίαυλο είτε με την Γερμανία είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επι του πρακταίου, η δημιουργία hot spots στην Τουρκία αποτελεί, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τη μοναδική λύση στον προσφυγικό πρόβλημα με την καταγραφή – ταυτοποίηση και την μετεγκατάσταση προς την Ευρώπη να γίνεται κατευθείαν από τα ηπειρωτικά της γειτονικής χώρας. Η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων με κεντρικό ερώτημα «πώς οι πρόσφυγες θα σταματήσουν να θεωρούν τον Αιγαίο ως μοναδική οδό διαφυγής» οδήγησαν και τον πρωθυπουργό να προγραμματίσει γρήγορα την επίσκεψή του στην Άγκυρα πριν ακόμα η νέα Τουρκική κυβέρνηση σχηματιστεί.

Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια ο Αλέξης Τσίπρας έχει τόσο τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος στηρίζει το ελληνικό ταξίδι στην Άγκυρα, καθώς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτήσει την πρωθυπουργό να μεταφέρει στην Τουρκία την ευρωπαϊκή ατζέντα για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πει ναι στο αίτημα οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας αρκεί να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα τα κυκλώματα προώθησης προσφύγων και να ληφθούν μέτρα ασφάλειας των συνόρων της (της Τουρκίας δηλαδή). Με άλλα λόγια, η Αθήνα λέει «ναι» στην ενίσχυση αρκεί να ικανοποιείται ο μετρήσιμος στόχος ανακοπής των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο.

Ναι λέει και στην τουρκική επιθυμία για χαλάρωση της βίζας εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. υπό τον όρο ότι το θέμα αυτό θα ενταχθεί στη συμφωνία της γείτονος με την Ε.Ε. και όχι με την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα